Ether põleb! Mis muutus peale Ethereumi tarkvarauuendust?

Change
Copy
Foto: Change

Maailma suuruselt teine plokiahel Ethereum sai hiljuti kauaoodatud uuenduse, mille tulemusena toimub tehingute maksustamine nüüd täiesti uue mudeli järgi. Vaatame, kuidas töötab Ethereum peale plokiahela koodi muudatust ning millist mõju avaldab see tema krüptoraha etheri hinnale.

Ether põleb!

London hard fork’i nime kandnud uuendus hõlmas teiste täiustuste hulgas ka palju kõneainet pakkunud ülekandetasude protokolli EIP-1559. Nüüd toob iga Ethereumi võrgu tehing (on selleks tokenite vahetamine, NFT-dega kauplemine, laen või mõni muu nutileping) kaasa ETH hävimise. Kuidas? Ethereumi võrk tugineb tehingute protsessimisel (praegu veel) kaevandajatele, kellede vahel jagati varasemalt ka kõik tehingutasud. Kuid mitte enam. Uue korra järgi ei liigu need tasud kaevuritele, vaid need põletatakse, see tähendab kustutatakse plokiahelalt igaveseks. Veebilehe Etherchain.org andmetel põletati viimase 24 tunni jooksul keskmiselt 3,33 ETH minutis, mis hävitab tänaste hindade juures ligi $15 miljoni väärtuses ETH ööpäevas.

Kas see tähendab, et Ethereumi kaevandajad ei teenigi enam?

Kuni täieliku üleminekuni Ethereum 2.0 plokiahelale ei saa Ethereumi võrk hakkama ilma kaevandajateta ning kuigi uuenduse tõttu vähenes nende sissetulek, saavad kaevandajad endiselt tehingute valideerimise eest “palka” - nimelt iga uue plokiga kaasneb ploki “leidnud” kaevandajale ka preemia, mis on 2 ETH ploki kohta. Lisaks sellele saab nüüd kaevandajatele määrata ka nn jootraha, kui on soov oma tehingut eelisjärjekorras sooritada.

Millis mõju avaldab muudatus ETH hinnale?

Üheks põhjuseks, miks osa investoreid on Ethereumile Bitcoini eelistanud, on Bitcoini fikseeritud maksimaalne kogus, mida Ethereumile pole. Kuid kõnealuse uuenduse valguses võiks olukorda uuesti hinnata, kuna etheri põletamise tõttu avaldab see positiivset mõju ka tema hinnale, mis on veebilehe Coinmarketgap.com andmetel tõusnud peale uuendust üle 20%. Juba spekuleeritakse ka selle üle, et kui Ethereum liigub osakupõhisele (ingl. proof-of-stake) töömeetodile, võib Ethereumi krüpotraha kogus hakata sootuks kahanema.

Sellele võtmeaspektile juhtis teiste hulgas tähelepanu ka populaarsest telesaatest Shark Tank tuntud investor Kevin O’Leary alias Mr. Wonderful.

Loe lisaks: “Ethereumi teekond ETH 2.0 suunas”

Üks mõõdik, mis kõneleb samuti Ethereumi väärtuse kasvust, on kauplemiskeskkondades hoitava etheri hulga vähenemine. See näitaja viitab asjaolule, et kui inimesed ei soovi oma krüptoraha müüa, siis hoiavad nad seda kauplemiskeskkonna asemel personaalsetes krüptorahakottides. Veebilehe Oklink.com andmetel on krüptobörside rahakottides hoitava ETH kogus kukkunud 3 aasta madalaimale tasemele, mis kõneleb kasutajate soovist hoida krüptoraha pikema perspektiiviga.

Investeeri Ethereumisse Change’iga

Ethereumi krüptoraha on kättesaadav kõigile. Kõige kiirem ja mugavam viis Eestis krüptorahasse investeerimiseks on kasutada Change’i algajasõbralikku investeerimisrakendust. Change’i äpis saab peale etheri ja bitcoini osta ja müüa veel rohkem kui 20 erinevat krüptoraha, lisaks ka aktsiaid ja maavarasid. Change rakendust kasutab juba üle 85 000 kasutaja ning Change’iga saab investeerimist alustada isegi 10 euroga.

Alusta investeerimist juba täna ja laadi alla Change investeerimisäpp

Copy
Tagasi üles