NÄDALA PERSOON Ettevõtja ja investor Priit Vaikmaa: sa ei saa maailmas midagi teha, kui sul pole raha

Priit Pullerits
Copy
Priit Vaikmaa suve lõpus Pärnu Vallikäärus. Seal puhkas ta perega terve nädala. «Küllap oleme suutnud ehitada nii hea tiimi, kes suudab tegutseda ka ilma, et ettevõtte juht kogu aeg kontoris oleks,» lausub ta. 
Priit Vaikmaa suve lõpus Pärnu Vallikäärus. Seal puhkas ta perega terve nädala. «Küllap oleme suutnud ehitada nii hea tiimi, kes suudab tegutseda ka ilma, et ettevõtte juht kogu aeg kontoris oleks,» lausub ta. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kõige suurem probleem, miks inimesed ei jõua oma unistuste täitmiseni, seisneb selles, et nad võtavad aastaid hoogu, aga ei alusta, ei söanda teha esimest sammu, on täheldanud Eesti iduettevõtete hinnatud investor Priit Vaikmaa.

Tõenäosus, et te olete kuulnud Priit Vaikmaast – kes on pärit Saaremaalt samast kohast, kust Ott Tänak (kes tutvustamist mõistagi ei vaja) –, ei pruugi olla suur. Ta ei ole esile trüginud, sest selleks pole tema sõnul olnud lihtsalt vajadust ega põhjust. Ometi on ta omas vallas maailma edukamaid ettevõtjaid.

Te ei pruugi Vaikmaast teada seepärast, et üle 70 protsendi käibest teenib tema ettevõte USAs. Ja veel millega! SMSidega, mis on paljude arvates suhtluses juba üleeilne päev.

Olgu tutvustuseks veel lisatud, et Vaikmaa (43) kuulub Jõhvi uue tehnoloogiakooli kood/Jõhvi toetajate hulka, on SOS lasteküla suurim eratoetaja ja erakondi toetava IT-ettevõtjate grupi liige. Ja see pole loomulikult sugugi kõik.

Teilt kui hinnatud investorilt ei saa jätta algatuseks küsimata, kas oleksite keskmise palgateenijana võtnud teisest pensionisambast raha välja?

Keskmise palga teenijana, kuid ettevõtluspisikuga, oleksin vist raha sambast välja võtnud ja proovinuks seda kuidagi targemini tööle panna. Arvatavasti oleks see kulunud mõne laenu või võla tasumiseks, aga ka mõne väiksema äriprojekti käima tõmbamiseks. Kuid paraku on olukord selline, et keskmine palgateenija ei viitsi ja ei oska ise oma raha investeerida, ja kokkuvõttes oleks enamikul targem ikkagi raha fondi alles jätta.

Kaja Kallase valitsus ei ole teeninud erilist kiitust koroonapandeemia ohjeldamisel ja vaktsineerimise korraldamisel. Kuuldavasti olite valmis oma ettevõttega appi minema, ent abi ei vajatud. Mis ettepanek see oli?

Meil oli idee, et võime saata tasuta SMSe ja kutsuda rahvast vaktsineerima. Tegime aprillis riigile vastava ettepaneku, rääkisime erinevate asutustega, kes vaktsineerimist korraldasid. Aga tol ajal oli

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles