Riigikogu on end tagaistmele sättinud: president viis rahvasaadikud peegli ette (4)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Riigikogus algas sügisistungjärk.
Riigikogus algas sügisistungjärk. Foto: Tairo Lutter

President Kersti Kaljulaid kutsus oma ametiaja viimases, sügisistungjärgu avanud kõnes riigikogu saadikuid üles aktiivsemale tegutsemisele.

Parem- ja vasakpoolsuse mõisted poliitikasse toonud Prantsuse revolutsiooni aegse parlamendijõudude paigutatusega ränka vastuollu minnes – sotsiaaldemokraadid istuvad riigikogu suures saalis kõige paremal pool ning EKRE hoopis vasakul – alustas riigikogu sügisistungjärku enam-vähem sealt, kus augusti viimasel päeval erakorralisel istungil lõpetas ehk presidendivalimiste laineharjal.

Leplikkuse foon

Nii tundus, et vähemalt nelja erakonna ülene harmoonia, mis presidendivalimisi saatma jäi, on omal moel üle kandunud ka kaugemale, sest sügisese poliithooaja esimestest kõnedest kumas esialgu lepituse vaimu. Isegi kogu suve peidus olnud rusutud mainega endine haridusminister Mailis Reps (KE) oli silmatorkavalt rõõmsas tujus, samas kui mitu tema kolleegi üritas räsitud ilmega nutitelefoni saatel avaistungi tseremoniaalsed osad pealtnäha kannatades lõpuni venitada. Üks erand siinkohal oli ehk Imre Sooäär, kes ainsa rahvasaadikuna laulis «Ta lendab mesipuu poole» kaasa püsti seistes.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles