Norra peaminister Solberg tunnistas valimiskaotust

Copy
Peaminister Erna Solberg.
Peaminister Erna Solberg. Foto: Heiko Junge

Norra konservatiivne peaminister Erna Solberg tunnistas esmaspäeval kaotust parlamendivalimistel, kus viis võidu vasakpoolsete opositsioon eesotsas Tööpartei juhi Jonas Gahr Støre'iga.

Norra rahvusringhäälingu NRK andmetel võttis Støre' Tööpartei 26,4 protsenti häältest ja Solbergi konservatiivid 20,4 protsenti, kui kokku oli loetud 95 protsenti häältest.

«Konservatiivse valitsuse töö on selleks korraks lõppenud,» ütles alates 2013. aastast valitsenud Solberg toetajatele.

«Tahan õnnitleda Støre'i, kellel näib nüüd olevat valitsuse vahetamiseks selge enamus,» lisas peaminister.

Norra valimistel saatis edu vasakpoole kalduvat opositsioonikoalitsiooni, mida juhib Norra Tööpartei 61-aastane juht Støre.

Tööpartei eelistatud liitlasteks on maaelanike huvide eest seisev Keskpartei ja sotsialistidest vasakpoolsed, kuid kui need kolm erakorda ei saa parlamendienamust, on võimalikeks liitlasteks ka Roheline erakond ja kommunistlikud punased. See võib koalitsiooniläbirääkimised aga keeruliseks muuta.

Prognooside kohaselt võidavad viis opositsiooniparteid parlamendi 169-st kohast 104. Tööpartei, Keskpartei ja sotsialistidest vasakpoolsed saavad esialgsetel andmetel aga ka kolmekesi vähemalt 86 kohta ehk enamuse parlamendis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles