Ma kordan: mõistust rünnatakse (25)

Krister Kivi
, ajakirjanik
Copy
Taani tühistas oma viimased koroonapiirangud septembri algul ja Rootsi plaanib sama teha kuu lõpus. Kopenhaageni ööelu selle kuu alguses.
Taani tühistas oma viimased koroonapiirangud septembri algul ja Rootsi plaanib sama teha kuu lõpus. Kopenhaageni ööelu selle kuu alguses. Foto: OLAFUR STEINAR GESTSSON

Sellal kui Skandinaavia maad on otsustanud pandeemiapiirangud lõpetada, valitseb Eestis stagneerunud õhkkond, kus küsimusigi lõpuks enam esitada ei julgeta.

Üsna mitu aastat tagasi kuulsin ametnikult, kel oma töö tõttu sageli Stenbocki majja asja oli, kuidas kõrges siseringis olevat naljatletud, kuivõrd tüütu on demokraatia ja kui hea oleks valitseda vabamal käel. Kuid ei saa: aina kuula ära huvitatud osalisi ja otsi ühisosa, anna aru opositsioonile ning käi muuski mõttes nagu nööri mööda. Võib-olla oli see nali, kuid koroonapandeemia muutiski aastakümnete jooksul välja kujunenud diskursust.

Võimalikuks (küllap hüüab mõnigi, et hoopiski vajalikuks) osutus valitsemine määruste ja korralduste, vormiliselt aga lausa Facebooki-postituste abil, mis ennetasid vahel formaalselt vormistatud otsuseid. Peamiselt piirasid need mullu kevadel inimeste võimalusi liikuda – üldjuhul riigist riiki, kuid vahel ka ühest linnast või maakonnast teise ning mõnes kohas õigust koduuksestki välja minna.

Kommentaarid (25)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles