Kas teadsid? 5 fakti hinnatud Eesti mängufilmide kohta

Apollo TV
Copy
Foto: Apollo TV

Mitu korda sina “Viimset reliikviat” näinud oled? “Nimed marmortahvlil”? Aga kui hästi oled kursis nende filmide valmimise lugudega? Siin on viis fakti, mida sa armastatud Eesti mängufilmide kohta ei pruugi teada.

Apollo TV filmiriiulil saab standardpaketi tellija valida enam kui 100 hinnatud Eesti filmi vahel. Lisaks kodumaistele menukitele leiab pidevalt täienevast valikust ka välismaiseid filme igale maitsele – kõik eestikeelsete subtiitritega. Uue põlvkonna teleteenusepakkuja Apollo TV annab lisaks filmidele ja seriaalidele vaataja käsutuses ka üle 50 enimvaadatud telekanali. Enam ei pea muretsema, et telekast ei ole midagi vaadata.

1. „Tõde ja õigus“

Foto: Apollo TV

Filmi rahvusvaheline versioon on kodumaisest 16 minutit lühem. Režissööri sõnul kardeti, et „tundmatu Eesti film tundmatute Eesti näitlejatega“ võib välismaal oma 2 tundi ja 45 minutiga liiga pelutav olla. Samas ei jäänud kärpimise tulemusena välja ükski oluline stseen, vaid välja lõigati mõned sekundid siit ja sealt.

2. "Nimed marmortahvlil"

Foto: Apollo TV

Esimene katse Albert Kivikase romaani ekraniseerimiseks tegi Elmo Nüganen juba 1996. aastal, lootes linateosega valmis saada Eesti Vabariigi 80. aastapäevaks 1998. aastal. Rahapuudusel jäi projekt aga toona soiku. 2001. aastal pani Eesti Filmi Sihtasutus filmi valmimisele õla alla ja kinodesse jõudis see novembris 2002. Kuni aastani 2016 hoidis „Nimed marmortahvlil“ 168 000 vaatajaga oma käes Eesti kinokülastuse rekordit.

3. „Fred Jüssi. Olemise ilu“

Foto: Apollo TV

Eelmise aasta üks tähtteoseid „Fred Jüssi. Olemise ilu“ lummas vaatajaid oma esteetilise visuaali ja audioga. Filmis kõlavad loodushelid on Fred Jüssi salvestanud aga juba 70ndatel ja 80ndatel.

4. „Viimne reliikvia“

Foto: Apollo TV

Tegijal juhtub – nii võiks öelda legendaarse “Viimse reliikvia” filmimise kohta. 1969. aasta suvel toimunud võtetel pidi Gabrieli osatäitja kaasnäitleja päästma ootamatult kiiresti põlema hakanud kleidi seest. Üks filmis osalenud kaskadööridest murdis kaevu kukkudes varbad. Algselt valminud stseen, kus nunnad end piitsutasid, jäeti filmist hoopiski välja, sest osutus liiga erootiliseks. Lõpuks sai film siiski purki ja oli ülimalt populaarne kogu Nõukogude Liidus. “Viimne reliikvia” linastus enam kui 80 riigis, sealhulgas isegi Aafrikas.

5. "Klassikokkutulek"

Foto: Apollo TV

„Klassikokkutuleku“ esimene film jõudis Eestis ekraanidele 2016. Film on tegelikult Taani samanimelise ja väga eduka filmi korduslavastus. 2015. aastal lavastati mängufilm ka Soomes pealkirjaga "Luokkakokous". Apollo TV-st leiad kõik kolm „Klassikokkutuleku” osa!

Apollo TV leiab aadressilt apollo.tv. Pakettide hinnad algavad 8,99 eurost. Esimesed 30 päeva on kogu Premium sisu tasuta. Teleteenus töötab uuemates LG ja Samsungi telerites sisseehitatud Apollo TV äpis, Android TV nutiteleri äppides, üle WiFi toimiva digiboksi vahendusel või Androidi ja iOS seadmetel ning arvutiekraanil, olemas on ka Chromecasti tugi.

                                     

 
Copy
Tagasi üles