AK Marek Tamm: dominiiklased ja Eesti

Marek Tamm
, Tallinna Ülikooli kultuuriajaloo professor
Copy
Hispaania kunstniku Claudio Coello maal Jutlustajavendade Ordu rajajast Püha Dominicusest (1670). 
Hispaania kunstniku Claudio Coello maal Jutlustajavendade Ordu rajajast Püha Dominicusest (1670). Foto: Wikimedia Commons

Hiljutised dominiiklaste kultuuripäevad Tallinnas oli hea võimalus tutvuda tänapäeva dominiiklaste vaimsuse ja loovusega, ent ühtlasi pakkus see sobiva ajendi mõelda laiemalt dominiiklaste rolli üle Eesti kultuuriloos.

Jutlustajavendade Ordu (Ordo fratrum praedicatorum, nagu kõlab ordu ametlik ladinakeelne nimi) rajati 13. sajandi alguses sooviga levitada jumalasõna linnades, eriti nendes piirkondades, kus oli probleeme ketserlusega või kuhu kristlik sõnum polnud veel jõudnud. Dominiiklaste ordu oli üks 13. sajandil võrsunud uutest kerjusordudest, mis väärtustasid algkristlikke vaesusideaale ja igaühe isiklikku hingeõnnistust.

Dominiiklaste ordu hakkas esimese vaimuliku orduna süsteemselt hoolitsema oma liikmete harimise eest. Iga ordukonvent kujutas endast omalaadi hariduskeskust, kus pakuti teadmisi edukaks misjonitööks.

Dominiiklaste ordu laienes kiiresti üle kogu Euroopa. 1358. aastal kuulus ordu koosseisu juba 635 konventi, mis tähendab, et dominikaanivendi võis toona olla kokku üle 22 000. See on neli korda rohkem kui tänapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles