Prantsusmaa suursaadik naaseb pärast allveelaevatüli Austraaliasse

Copy
Jean-Pierre Thebault.
Jean-Pierre Thebault. Foto: David Gray/Scanpix

Prantsusmaa suursaadik Jean-Pierre Thebault naaseb Austraaliasse oma ametikohale, lõpetades diplomaatilise protesti Canberra otsuse pärast lõpetada Prantsuse allveelaevade ostmise leping, teatas kolmapäeval välisministeerium.

Välisminister Jean-Yves Le Drian kinnitas parlamendile, et palus suursaadikul Canberrasse naasta.

«Seda saavutamaks kaks eesmärki – määratleda meie suhted Austraaliaga tulevikus ja kindlalt kaitsta meie huve lepingu lõpetamisel,» sõnas välisminister.

Prantsuse president Emmanuel Macron ja USA välisminister Antony Blinken kohtusid teisipäeval, et arutada koostööd India ja Vaikse ookeani piirkonnas ning siluda suhteid, mis said kahjustada, kui Prantsusmaa jäeti kõrvale uuest kaitsepaktist.

USA välisministeeriumi ametniku sõnul arutati võimalikke ühisprojekte, mis võidakse teatavaks teha Macroni ja president Joe Bideni oktoobris toimuval kohtumisel. Projektide sisu ametnik ei avaldanud.

Umbes 40 minutit kestnud kohtumine järgnes Prantsusmaa nõudmisele, et USA taastaks usaldust, mida rikuti läinud kuul teatavaks tehtud Austraalia, Suurbritannia ja USA kaitsepaktiga AUKUS.

USA ametnikud on tunnistanud, et kaitsepakti avalikustamisel tehti vigu ja seda oleks võinud Prantsusmaa ja teiste Euroopa Liidu riikidega koordineerida.

Kaitsepakt ärritas Pariisi iseäranis palju, kuna Austraalia loobus sellega mitme miljardi euro suurusest allveelaevaleppest Prantsusmaaga USA tuumaallveelaevade kasuks.

Prantsuse ametnikud nimetasid seda noahoobiks selga ja väljendasid pettumust, et see juhtus pärast Bideni teadet «Ameerika tagasitulekust» ja lubadust siluda Donald Trumpi valitsusajal käärima läinud transatlantilisi suhteid.

Prantsusmaa on rõhutanud, et suhete taastamine võtab kaua aega ja tööd ning hiljutine vahejuhtum osutab vajadusele arendada välja Euroopa sõltumatu kaitsevõimekus.

Austraalia ja Euroopa Liidu vabakaubandusläbirääkimiste pikalt kavandatud voor lükati möödunud nädalal seoses allveelaevatüliga samuti edasi.

«Vabakaubanduslepingu vooru on lükatud kuu aja võrra edasi novembrini,» kinnitas Canberras viibiv ühenduse kõrge ametnik uudisteagentuurile AFP.

Austraalia endine peaminister Malcolm Turnbull ütles nädalapäevad tagasi, et tema mantlipärija «tüssas tahtlikult» Prantsusmaad, loobudes mitme miljardi euro suurusest allveelaevade ostu tehingust USA või Briti tuumaallveelaevade kasuks.

Turnbull, kelle valitsus 2016. aastal Prantsusmaaga allveelaevade ostus kokku leppis, siunas viisi, kuidas peaminister Scott Morrison kokkulepet muutis, millest sai osa uuest strateegilisest liidust USA ja Suurbritanniaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles