Salm: USA panus Balti riikide julgeolekusse on vankumatu

BNS
Copy
Kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm. FOTO: Mihkel Maripuu
Kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm. FOTO: Mihkel Maripuu Foto: Mihkel Maripuu

Ameerika Ühendriikides visiidil viibinud kaitseministeeriumi kantsleri Kusti Salmi sõnul USA panus Balti riikide julgeolekusse on vankumatu.

Salm kohtus Washingtonis kaitseministeeriumi kaitsepoliitika asekaitseministri asetäitja Mara Karliniga, välisministeeriumis Jessica Lewisega, kes vastutab sõjalis-poliitilise suuna eest, rahvusliku küberdirektori Chris Inglisega, Kongressi Senati ja Esindajatekoja ametnike ning Marylandi Rahvuskaardi ülema kindralmajor Timothy Goweniga.

Kohtumistel keskenduti Balti regiooni julgeoleku olukorrale ning arutati võimalusi heidutus- ja kaitsehoiaku tugevdamiseks. Samuti käsitleti Eesti ja Ameerika Ühendriikide kahepoolset koostöö edendamist, sealhulgas küberkaitse valdkonnas ja võimalusi ühisõppuste korraldamiseks. Läbiva teemana kätkesid arutelud Valgevene poolt Euroopa Liidu ja NATO survestamiseks algatatud hübriidoperatsioone Balti regioonis, aga ka septembris toimunud Venemaa Föderatsiooni ja Valgevene ühist strateegilist suurõppust Zapad 2021.

«Ameerika Ühendriikide jätkuv kaasatus Euroopa julgeolekusse on ülioluline. Regionaalse heidutus- ja kaitsehoiaku tugevdamiseks peame kujundama ühise arusaama kriisi äratundmisest, parendama koostoimimisvõimet ja harmoniseerima kaitseplaane. Ameeriklaste nähtav kaasatus Balti regiooni julgeolekusse on meie peamise julgeolekuohu, Venemaa Föderatsiooni jaoks kõige suurem heidutus,» ütles kantsler Salm kohtumisel kaitseministeeriumi kaitsepoliitika asekaitseministri asetäitja Mara Karliniga.

Lisaks kohtumistele osales Kusti Salm ka Atlantic Councilis toimunud ümarlaual, mis käsitles Venemaa Föderatsiooni ja Valgevene läänesuunalist ühisõppust Zapad 2021 ja selle järelmeid. Salm märkis ümarlaual, et Zapadi näol ei ole tegemist eraldiseisva ühekordse sündmusega vaid Venemaa Föderatsiooni tegevusi tuleb hinnata pikaajalises vaates, milles toimunud arengud ei ole suunatud üksnes Balti piirkonna, vaid kogu läänemaailma väärtussüsteemi vastu, nõrgestades seeläbi kogu Euroopat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles