Riigiasutused saavad endale ühtse digikeskuse

BNS
Copy
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt.
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt. Foto: Mihkel Maripuu

Valitsus kiitis heaks ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Suti ettepaneku moodustada 1. detsembrist Riigi Info- ja Kommunikatsioonitehnoloogia Keskus (RIT), mis koondab kokku ja korraldab avaliku sektori asutuste põhilisi digiteenuseid.

«Praegu oleme olukorras, kus iga riigiasutus korraldab ise oma arvutitöökoha ja serveritega seonduvat ning teenuste kvaliteet on eri valitsemisalade vahel väga erinev. Seda vahet tunneb ka lõppkasutaja avalike digiteenuste erineva taseme kaudu,» selgitas Sutt. 

Suti sõnul on teenused ja kasutatav ressurss valitsemisalade vahel mõnikord dubleeritud. Kesksele teenuste korraldamise mudelile üleminek annab võimaluse hoida kokku raha ja teha digiriik säästlikumaks, lisas ta. Eelmisel aastal tehtud analüüsi järgi hoiab selline keskne teenuste korraldus aastaks 2030 kokku vähemalt 27 miljonit eurot.

Keskus luuakse majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) haldusalasse. RIT-i tuuakse lähiaastail üle teiste valitsemisalade arvutitöökoha- ja serveritaristu teenuste üksused, vastavad varad ja lahendused ning nende teenuste korraldamine.

Senised IT-üksused jäävad arendama ja haldama ministeeriumite ärirakendusi nagu e-maksuamet, rahvastikuregister ja tervise infosüsteem. Muu hulgas võtab RIT üle riigipilve pakkumise ja arendamise. RIT hakkab osutama IKT-alusteenuseid kõikidele riigiasutustele, see tähendab ministeeriumitele ja ametititele, aga ka kohaliku omavalitsuse asutustele ja riigi sihtasutustele.

Valitsus investeerib aastatel 2021–2024 RIT-i kaudu IT-alusteenuste kaasajastamiseks Euroopa Liidu taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) 35 miljonit eurot.

Lähiajal kuulutab riik välja ka avaliku konkursi uuele asutusele juhi leidmiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles