Vaktsiinikahju hüvitamise keerdkäik: «Minust on saanud süsteemi ohver!» (44)

Kadri Tammepuu
, ajakirjanik
Copy
Tanel Kiige koduerakond Keskerakond soovib luua koroonavaktsiini kõrvalmõjude kompenseerimise fondi, Reformierakonna juhi ja peaministri Kaja Kallase sõnul saadaks fondi loomine aga ühiskonnale vale signaali.
Tanel Kiige koduerakond Keskerakond soovib luua koroonavaktsiini kõrvalmõjude kompenseerimise fondi, Reformierakonna juhi ja peaministri Kaja Kallase sõnul saadaks fondi loomine aga ühiskonnale vale signaali. Foto: Madis Veltman

Nii mõnegi kõhkleja paneks ehk vaktsineerimise kasuks otsustama teadmine, et võimaliku tervisekahju puhul makstakse talle hiljem hüvitist, asjakohase fondi loomine paraku venib.

Helmil (56, nimi toimetusele teada) ei kuula pärast kevadel saadud vaktsiinisüsti jalad vahel enam sõna – haigushood meenutavad hulgiskleroosi nähte. «Algul ei julgenud kodust väljagi minna, õnneks olid koolid toona kaugõppel,» meenutab naine. Õpetajana teab ta, mida vaktsiinid teevad, nagu sedagi, et haruharva saab keegi paratamatult ka mõne kõrvaltoimega pihta.

Poole aastaga on Helmi haigushood harvemaks jäänud, aga n-ö sipelgate jooksmise tunne ja jäsemete suremine saadab teda siiani. Esimene vaktsiinikuur jäi tal perearsti soovitusel katki, sest enne tuleb neuroloogi juures ära käia. «Arsti aeg saabub detsembris, kui süsteem enne lukku ei lähe,» mainib ta.

Teisipäeva hommikuks oli Eestis tehtud üle 1,5 miljoni Covidi-vastase kaitsesüsti ja ravimiametile laekunud 218 tõsise kõrvaltoime teatist – seega on kannatada saanud üks vaktsineeritu 6000st.

Kommentaarid (44)
Copy
Tagasi üles