Aino Järvesoo auhindade väljaandmine

Claire Peinar
, Postimees TV toimetaja
Copy

25. novembril kuulutatakse välja professor Aino Järvesoo nimelise auhinna saajad. Auhind antakse välja inimestele, kes on Eesti rahvastiku arengu või valdkonna edendamisega ühiskonnas või meedia vahendusel eriliselt silma paistnud. Lisaks Järvesoo auhindade väljaandmisele tunnustatakse kaht üliõpilast, kes pälvisid tänavuse Kalev Katuse stipendiumi.

Sõnavõttudega esinevad sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo, Pere Sihtkapitali nõukogu ja Eesti Naisliidu juhatuse liige Siiri Oviir ning Pere Sihtkapitali nõukogu esimees Katrin Kiisk. Toimuvad intervjuud Järvesoo auhinna laureaatide ja Katuse stipendiaatidega. Muusikaga loob meeleolu Andreas Pall.

Aino Järvesoo, kelle sünnist möödus tänavu 111 aastat, soovis, et eesti rahvas kasvaks ja ta panustas selle eesmärgi saavutamiseks suure osa oma ajast ja varast. Eesti rahvastiku- ja perepoliitikas rakendatakse mitmeid tema põhimõtteid. Järvesoo tegutsemine näitas, et sihikindluse, aktiivsuse ja pühendumusega on võimalik mõjutada suuri ühiskonnaprotsesse.

2020. aastal algatatud Järvesoo nimeline auhinnakonkurss toimub tänavu teist korda. Auhind antakse välja kolmes kategoorias: elutöö eest, silmapaistva meediategevuse eest eesti rahva ja eestluse kestmise käsitlemisel ning eesti kultuuri ja keele hoidmise eest välismaal. Auhinnafondi suurus on tänavu 20 000 eurot.

Esimesel korral pälvisid auhinna Rein Taagepera, Ene-Margit Tiit, Hinge-Mai Raud-Pähn ja Jüri Trei. 2020. aasta auhinnatseremoonial peetud kõnes sõnas Tarmo Soomere: «Olen veendunud, et kõik tänased auhinnad läksid neile kaasteelistele, kes tegid palju rohkem, kui nende ametijuhend ette nägi või näeb. Nii nagu Aino Järvesoogi. Nad suutsid, igaüks omal moel, muuta maailma paremaks paigaks, kus meie rahval elada; ja teha seda nii, et teistelgi oleks sellest palju õppust võtta.» Kindlameelselt eestluse arendamise vaimus tegutsejaid tunnustatakse tänavugi.

Professor Kalev Katus oli väljapaistev Eesti rahvastikuteadlane. Laia haardega õpetlasena rajas ta Tallinna Ülikooli Eesti Demograafia Instituudi ja keskendus selle eesotsas tegutsedes Eesti rahvastiku pikaajalise jätkusuutlikkuse teemadele.

Pere Sihtkapital asutas Kalev Katuse stipendiumi eesmärgiga ergutada ja toetada Eesti ülikoolides rahvastikuteemaliste bakalaureuse- ja magistritööde valmimist, makstes stipendiaatidele töö kirjutamise ajal igakuist rahalist toetust. Stipendium määratakse kuni kahele üliõpilasele bakalaureuse- või magistriõpingute viimaseks aastaks. Ühe stipendiumi suurus on 4500 eurot, mis makstakse välja igakuiselt võrdsetes osades õppeaasta jooksul.

Pere Sihtkapital on 2019. aastast tegutsev rahvastikupoliitika valdkonna mõttekoda Eestis, olles partneriks valitsusele, avalikule ja erasektorile ning laiemale üldsusele. Pere Sihtkapitali eesmärk on aidata kindlustada Eesti rahvastiku ja rahvusriigi kestlikkus. Eesmärk tugineb põhiseadusele, mille kohaselt peab riik tagama eesti rahvuse, keele ja kultuuri säilimise läbi aegade.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles