AK Kus on inimõigus?

Lauri Mälksoo
, Tartu Ülikooli rahvusvahelise õiguse professor
Copy
Arusaam inimõigustest erineb, samas mõnes olukorras on ühiskonna toimimiseks õiguste piiramine vajalik, ehkki see ei pruugi inimesele meeldida. 
Arusaam inimõigustest erineb, samas mõnes olukorras on ühiskonna toimimiseks õiguste piiramine vajalik, ehkki see ei pruugi inimesele meeldida. Foto: Shutterstock

Pealkirjas tõstatatud küsimus on meenutus poeet Juhan Viidingust, kes laulus «Ma alles noor, kuid ühest-teisest väsind» pöördus linnuäris müüja poole mälestusväärse küsimusega: «Kus on inimõigus, kes sai nad papagoideks moondada?»

Mis või kus on inimõigus, seda küsimust on juba mitmendat aastat välja selgitada soovinud ka Inimõiguste Instituut, kes on oma vastavate küsitlustega püüdnud tabada rahva mõtlemise pulssi Eestis. Nimelt on inimõigused tänapäeval muutunud millekski palju enamaks kui see, mida sätestab seadusandja, mille üle mõistab õigust kohus või millest räägivad näiteks õiguskantsler jt inimõiguste eksperdid.

Rahva arvamuse puhul saame rääkida nn tajutavatest inimõigustest. Arutlus inimõiguste üle on tänapäeval lahutamatu osa kultuurist; üks nendest läätsedest, mille abil inimesed maailma mõtestavad. Teave, mis meieni iga päev jõuab, ning sündmused, mis meiega juhtuvad – kõik see mõjutab meie inimõiguste taju pilti ja võib seda ka muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles