Ametist lahkuv suursaadik: Eesti-Vene suhetes on kõvasti arenguruumi (2)

BNS
Copy
Venemaa suursaadik Eestis Aleksandr Petrov.
Venemaa suursaadik Eestis Aleksandr Petrov. Foto: Konstantin Sednev/Postimees Grupp

Ametist lahkuv Venemaa suursaadik Eestis Aleksandr Petrov märkis kolmapäevasel pressikonverentsil, et Eesti-Venemaa suhted pole kaugeltki need, mis võiksid olla.

Petrov meenutas negatiivsete arengutena Vene Föderatsiooni diplomaatide väljasaatmist Eestist. Tema sõnul anti talle märku, et vastava otsuse diplomaatide suhtes tegi Eesti eelmine valitsus päev enne uue valitsuse ametisse astumist, et see saaks alustada suhtlust Venemaaga niiöelda puhtalt lehelt.

«Sellegipoolest otsustas uus valitsus solidaarsusest Tšehhiga tunnistada ebasoovitavaks isikuks veel ühe Vene Föderatsiooni diplomaadi,» nentis ta ja lisas, et samas oli Eestil võimalus järgida Austria eeskuju, kust Venemaa diplomaate välja ei saadetud.

Petrovi hinnangul jätavad sellised sammud sügava jälje kahepoolsetele suhetele. «Loomulikult sellest elu seisma ei jää ega lõppe, kuid me näeme, et meie suhted ei ole kaugeltki optimaalsed ja ei vasta meie ettekujutusele koostööst, mis võiks kahe naaberriigi vahel olla,» nentis ta.

Petrov märkis, et tema püüdis Eestis suursaadikuna kuue aasta jooksul järgida president Vladimir Putini 2015. aastal antud juhtnööre - arendada heanaaberlikke ja üksteisele kasulikke suhteid.

Petrov lisas, et samas on olnud ka positiivseid momente ja seda nii poliitikas, majanduses kui kultuuri vallas.

Venemaa uueks suursaadikuks Eestis saab Vladimir Lipajev, kes on praegu Vene väliministeeriumi kaadrite osakonna direktori asetäitja. Tema nimetab ametisse Vladimir Putin.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles