Kohus hindas Gulevitši kartserikaristuse õiglaseks

BNS
Copy
Vjatšeslav Gulevitš.
Vjatšeslav Gulevitš. Foto: Tairo Lutter

Tallinna halduskohus leidis, et vanglas töötegemisest keeldunud niinimetatud Kemerovo kuritegeliku ühenduse juhi Vjatšeslav Gulevitši paigutamine kartserisse oli põhjendatud.

Gulevitš kaebas kohtusse Viru vangla 2. juuni käskkirja ja 7. juuli vaideotsuse ning nõudis nende tühistamist, kuid halduskohus jättis sel nädalal tema kaebuse rahuldamata.

Viru vangla tunnistas 2. juuni käskkirjaga Gulevitši süüdi vangistusseaduse rikkumises, kuna ta ei allunud vanglaametniku korraldusele asuda tööle. Vangla paigutas Gulevitši karistuseks üheks nädalaks kartserisse.

Vangla põhjendas, et Gulevitš kannab karistust Tallinna ringkonnakohtu mullu 9. septembri otsuse alusel ning tema karistuse kandmise alguseks loeti 2. august 2017. Vangla märkis, et Gulevitš oli süüdimõistetu staatuses ning kohustatud vangistusseaduse alusel vanglas töötama. Samuti oli tal selleks ajaks kaks kehtivat distsiplinaarkaristust.

«Allumise ja töökohustuste eiramine on raske rikkumine. Keeldumine töökohustuse täitmisest väljendab kinnipeetava otsest vastupanu vanglasüsteemile ja õiguskorrale, mistõttu kohaldas Viru vangla kartserisse paigutamist,» tõdes kohus.

Gulevitš tõi kaebuses välja, et ta oli rikkumise hetkel vahistatu staatuses ning ei olnud seetõttu kohustatud töötama.

Kohus märkis, et vangistusseaduse kohaselt on kinnipeetav kohustatud täitma vangla sisekorraeeskirju ja alluma vanglateenistuse ametnike seaduslikele korraldustele. Kui kinnipeetav jätab täitmata vanglaametniku seadusliku korralduse, ei ole see vangla julgeoleku aspektist lubatav.

Halduskohus leidis kokkuvõtvalt, et Gulevtš eiras õigusvastaselt vanglaametniku seaduslikku korraldust asuda majandustöödele, vaatamata asjaolule, kas ta viibis vanglas vahistatuna või mitte.

Kohus märkis, et pole alus pidada 7-päevast kartserikaristust distsiplinaarsüüteo toimepanemise asjaolusid arvestades ülemääraseks.

Gulevitšil on võimalik kohtuotsus vaidlustada ringkonnakohtus.

Suvel tühistas Tallinna ringkonnakohus Venemaa kodanikust 59-aastasele Gulevitšile maakohtus määratud kaheksa-aastase vangistuse ning mõistis talle uue otsusega kuritegeliku ühenduse moodustamise ja juhtimise eest 12-aastase vanglakaristuse. Ringkonnakohus kohaldas Gulevitši suhtes lisakaristusena Eesti vabariigist väljasaatmist koos sissesõidukeeluga 10 aastaks, mida kohaldatakse tema suhtes pärast karistuse ära kandmist. Pikad vanglakaristused said ka tema jõugukaaslased.

Riigikohus kaitsjate kaebusi arutusele ei võtnud, kuid võttis arutusele prokuröri kaebuse, mis puudutab põhiliselt vara konfiskeerimist ja ühe süüdistatava õigeksmõistmist.

Süüdistuse järgi tegeles Kemerovo kuritegelik ühendus narkokuritegude ja väljapressimistega ning pakkus kuritegeliku taustaga ärimeestele oma kaitset.

Keskkriminaalpolitsei tegi 2016. aasta alguses alustatud uurimises koostööd Hispaania politseiga. Esimeste avalike menetlustoiminguteni jõudis keskkriminaalpolitsei 2017. aasta suvel, kui politsei ühisoperatsiooni käigus peeti Eestis ja Hispaanias kinni neli meest.

Kuritegelikku ühenduse juhtimises kahtlustatud Gulevitši võttis kinni Hispaania politsei 2017. aasta augusti alguses Malaga provintsis Mijases ning kuu aega hiljem toimetati ta sealt Eestisse, kus ta vahistati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles