OTSE POSTIMEHEST Epidemioloog Kalikova suhtub laste pookimisse skeptiliselt: «Me ei tea kaudseid tagajärgi» (4)

Toomas Kask
, Saatejuht
Copy
Kalikova ei usu, et uude teadusnõukotta palgatakse tõelised spetsialistid, sest tema sõnul Eestis lihtsalt ei ole enam epidemiolooge.
Kalikova ei usu, et uude teadusnõukotta palgatakse tõelised spetsialistid, sest tema sõnul Eestis lihtsalt ei ole enam epidemiolooge. Foto: Remo Tõnismäe

Nelli Kalikova, kel 45-aastane epidemioloogiaalane staaž, nentis Postimehe otsesaates, et suhtub laste vaktsineerimisse väga ettevaatlikult. «Olen oma esimese hariduse poolest pediaater ja laste vaktsineerimisse suhtun ma suure eelarvamusega. Me ei tea kaudseid tagajärgi,» sõnas ta.

Kalikova (72) sõnul pole temaealisel inimesel vajadust karta võimalikke kõrvaltoimeid. «Kui mul tekib kümne aasta pärast mingi kaugtoime, siis pole ju enam kindel, kas ma sel ajal üldse elus olen. (Muigab.) Lastega on hoopis teine lugu – siin peab olema ettevaatlik,» hoiatas ta.

Saatekülalise hinnangul on laste vaktsineerimise taga valitsuse soov tõsta kogu elanikkonna vaktsineerituse taset.

«See on uus trend, et ajame taga elanikkonna vaktsineerituse protsenti. Sõimame minister Kiike, et kus on siis see lubatud protsent, ja hakkame vaktsineerima noori lapsi. Ajada taga elanikkonna vaktsineerimise protsenti, kaasates noori lapsi, ei ole õige,» leidis Kalikova.

Kalikova tõstatas küsimuse, miks pole lähemalt uuritud koroonasurmasid. «Tegelikult ei ole mitte keegi analüüsinud kogu selle aja jooksul, millesse need inimesed on surnud. Osa on olnud vanurid, kes olidki juba lahkumas ja said nakkuse. Osa võib-olla tõesti nakatusid ja surid Covid-19 viiruse tõttu. Põhjuseid on väga palju, aga seda analüüsi ei ole,» leidis ta. Lisaks oli Kalikova ametist lahkuva valitsust nõustava teadusnõukoja tehtud töö suhtes kriitiline.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles