Pane päike enda jaoks tööle

E-Systems
Copy
Foto: E-Systems

Ajal, mil elektrihinnad teevad muudkui uusi rekordeid, vaatab üha rohkem inimesi alternatiivsete võimaluste poole, kuidas elektriarved kontrolli all hoida nii, et samal ajal pimedas ei pea istuma. E-Systems on võtnud eesmärgiks muuta päikeseenergia kättesaadavaks igale koduomanikule.

Kuidas sündis e-Systems?

Algselt oli tegemist side-, nõrkvoolu-, ja elektritöödega tegeleva ettevõttega. Koduomanikena on meid, nagu ka teisi koduomanikke, vaevanud küsimus: kuidas viia püsikulusid alla? Elektriala inimestena jõudsime peagi üha enam taastuvenergia suunas liikuvas maailmas koduomanikele mõistlikult kättesaadava lahenduseni – päikesepaneelideni, millega igakuiseid energiakulusid vähendada. Kuue aastaga päikeseenergia valdkonnas oleme sellel alal ennast kõvasti arendanud ja tänaseks on meie ettevõtte põhitöö päikeseparkide ehitamine, ka off grid (isemajandavates) lahendustes. Tänaseks oleme ehitanud üle 100 päikeseelektrijaama ja võib öelda, et meil on üle 100 rahuloleva kliendi.

Foto: E-Systems

Miks just päikeseenergia?

Tänasel päeval on taastuvenergia tootmiseks kaks põhilist võimalust – päikeseenergia ja tuuleenergia. Päikesepark on oluliselt levinum variant ja seda mitmel põhjusel: selle ehitamine on oluliselt odavam, nõuab minimaalselt hooldust ja ehitusloa saamine on oluliselt lihtsam.

Mida teha, et hakata ise päikeseenergial elektrit tootma?

Kui on huvi endale päikeseenergiat toota, võib esmalt vaadata meie kodulehele ja meiega ühendust võtta. Meie konsultandid annavad nõu, millised võimalused kliendil päikeseenergia tootmiseks on ning teevad tasuvusarvutused. Kui otsus tehtud, aitab e-Systems ka kohalikus omavalitsuses vajaliku ehitusloa taodelda. Klient paberimajandusega tegelema ei pea, selle koorma võtame enda kanda.

Kellel ja kuhu on võimalik päikesepaneele panna? Millised on eeldused?

Põhilised paigalduslahendused on katuse- ja maapaigaldised ehk kõikidel maja- ja maaomanikel on vajalikud eeldused juba olemas. Paigaldada annab kõikidele katusetüüpidele. Parima tootlikuse viilkatuse puhul annab lõunasuunaline katus nurgaga 30-40°, kuid oleme paigaldanud ka näiteks ida-läänesuunalisel katusel mõlemad pooled täis. Tulemus polnud ka paha. Tootlikkust ei pea loomulikult omal nahal läbi katsetama, vaid see on võimalik eelnevalt välja arvutada. Maapiirkondades on kõige populaarsem valik maapaigaldis. Üldjuhul leiab seal sobiva koha ja ka suuruse ning suuna osas on see variant paindlikum. Kui maja ei pruugi alati lõunasuunalise katusega olla, siis maapargi oleme siiani alati lõunasse saanud suunata. Valminud töid saab näha meie kodulehel. Kui katus ja maapind on enimlevinud lahendused, siis paneele on paigaldatud Eestis ka näiteks maja seintele, rõdu piireteks, isegi kinnistu piirdeaiaks.

Foto: E-Systems

Kui eesrindlik Eesti päikeseenergia kasutamises on? Kui hästi võtavad selle lahenduse vastu koduomanikud?

Tänu erinevatele toetustele on päikeseenergia erinevad lahendused koduomanikele kättesaadavamad ja tänased süsteemid aina tootlikumad ning töökindlamad. Korralikult ehitatud päikeseelektrijaam võiks kesta vähemalt 30 aastat. Inimesed on nõus aina rohkem investeerima muretumasse tulevikku, eriti tänaste kõrgete elektrihindadega.

Millal investeering end ära tasub?

Ühtset tasuvusaja reeglit ei ole, kuna väga palju sõltub inimeste tarbimisharjumustest. Optimaalse lahenduse puhul on tasuvusaeg üldiselt 7-10 aastat. Kui omada tootmist või kasutada toodetavat energiat tootmiskuudel enda kasuks mõnel muul viisil ära, siis on tasuvusaeg kindlasti veel lühem. Ka kõrge börsihind headel tootmiskuudel vähendab omakorda tasuvusaega. Elektri hind hakkas tõusma juba suvel, kui päikesepargid tootsid hästi.

Kas peaks tegutsema juba kevadel, et suveks valmis saada?

Huvi korral peaks tegutsema siiski juba talvel. Et asja korrektselt ja seadusepäraselt ajada, on tarvis enne mitmed protsessid läbida. See võtab kõik aega vähemalt kolm kuud, vahel isegi rohkem. Suvel kindlasti rohkem, kuna ametnikel on puhkuste perioodid ja siis kipuvad asjad venima. Et aastast maksimum võtta, tahaks iga klient siiski kevadel või hiljemalt suvel parki juba tootmas näha. Sel perioodil tuleb siiski põhiline toodang.

Foto: E-Systems

Kui palju on keskmisel elumajal päikesepaneelidest kasu talvekuudel, kui tarbimine on suur ja tootmine väike?

Tõsi, talvekuudel on tõesti tootmine minimaalne, kuid piisava suurusega park tekitab headel kuudel elektrimüüja juures ettemaksu talvekuudeks, kuna toodetud elektrienergia ülejääk müüakse siiski võrku. Olenevalt jaama suurusest võib see veidi talveperioodil abiks olla või lausa terve talve ära katta.

Kas päikeseenergia tootmise pealt on võimalik ka teenida?

Jah, kindlasti. Eestis on väga paljud päikesepaneelide pargid tehtud tulu teenimise eesmärgil. Antud investeeringu puhul on siiski riskid väga väikesed, erinevalt näiteks aktsiatesse investeerimisest. Fakt on see, et päike tõuseb igal hommikul ka edaspidi ja aastane tootlikus jääb samasse suurusjärku olenemata aastate väikestest ilmade erisusest. Inimesed, kes on ehitanud päikespargi raha teenimise eesmärgil, pigem rõõmustavad kallite börsihindade üle, sest nii teenivad ka nemad rohkem.

Vaata lähemalt päikeseenergia lahenduste kohta e-Systems kodulehelt.

Copy
Tagasi üles