NirgiWabriku käsitöökudumid korjavad komplimente

Copy
Foto: NirgiWabrik

Kodumaise kudumibrändi NirgiWabrik looja Johanna Paiste on rõõmus, et tema imepehmed ja luksuslikud käsitöörõivad reklaamivad end justkui ise, sest saavad kandjate seljas alatasa kiidusõnu, ning et NirgiWabrik on lühikese tegutsemisajaga juba nii paljude inimeste südametesse jõudnud.

Kudumispisiku sai Johanna külge juba lapsena ja seda peamiselt tänu oma emale, kes on suurepärane kuduja ning olnud naisele alati suureks eeskujuks. Praegu on kudumine Johanna suurimaid kirgi, tema töö ja hobi üheskoos, millega ta tegeleb nii palju kui pere ja kahe väikese lapse kõrvalt vähegi võimalik, igal vabal hetkel. «Näpud aina sügelevad ja peas tiirleb hulgaliselt ideid, mida tahaks ellu viia,» räägib ta.

Aga kuidas üldse sai kudumisbränd sellise lõbusa nime? Suure käsitööfännina käis Johanna kõikjal vardad kotis ning lasi kogu aeg sõrmedel nobedalt käia. Sõbrad aina naljatlesid, et mütse tuleb justkui vabrikust. «Kuna minu neiupõlvenimi oli Nirk, siis nii see nimi spontaanselt tekkiski,» meenutab Johanna. Tegelikult polnud tal üldsegi plaanis ettevõtlusega tegelema hakata, kuid sõprade ja lähedaste soovitusel sai 2017. aastal NirgiWabrikule loodud Facebooki ja Instagrami konto. Sealt lumepall veerema hakkaski.

Kuna töömaht on aasta-aastalt kasvanud ja üksinda Johanna enam kõiki tellimusi täita ei jõua, siis on NirgiWabrikus nüüd ka abilised, kes aitavad kududa nii käsitsi kui ka masinal. Masinkudumine muide, kuigi see võib kõlada suurelt ja tööstuslikult, on tegelikult ikkagi käsitöö, selgitab Johanna. Tegu on hobikudujatele mõeldud väikest süntesaatorit meenutava seadmega, millega saab kududa otse lõikesse ning mis kiirendab oluliselt kudumisprotsessi. Laiadesse massidesse jõudmise plaani Johannal tegelikult ei ole. Ta soovib ka edaspidi olla omanäoline ja hea kvaliteedi poolest tuntud väiketootja ning lihtsalt teha seda, mida armastab.

Alguses, kui mahud olid väiksemad, soetas Johanna lõngad eesti poodidest, ent nüüd tellib ta need Itaaliast ja Jaapanist. Valikus on nii meriino-, lamba- kui ka alpakavillast lõngad ning siidi sisaldusega mohäär. Viimane on Johanna üks suur lemmik. Kuna mohäär lisab toodetele kohevust, luksuslikkust ja mõnusat karvalisust ning tundub keha vastas hea ja soe, torkab Johanna seda igal võimalusel teistele lõngadele lisaks. Täpset retsepti tal iga toote jaoks ei ole ja pigem inspireerib teda kudum ise, mille jaoks otsib siis kõige sobivama lõnga. Selles mõttes on NirgiWabriku tooted pidevas muutumises ning iga toode on tõesti ainulaadne, räägib Johanna.

Tootevalikus on nii kampsuneid, mütse, peapaelu kui ka suviseid kergeid kudumeid kogu perele. Üks populaarsemaid valikuid on võrratult naiselik ja pidulik, ent samas mõnusalt igapäevane LU kardigan, mis on kootud siidisisaldusega mohäärist ja meriinovillast. Samuti ei puudu NirgiWabriku fännide riidekapist superpehme Alpaka müts, mis hoiab soojas nii kargel talvel, aga mida on samas mõnus kanda ka kevad- ja sügisõhtul. Kuna suurem osa NirgiWabriku kudumitest valmivad vastavalt tellimusele, siis on ooteaeg paljudele toodetele umbes kaks nädalat.

Kudumeid saab osta NirgiWabriku e-poest või Tallinnas Les Petites ja Ellen Richardi stuudiopoest (Telliskivi 60a), Tobias & Ida poest Viimsi Äritares (Paadi tee 3) ja Noblessnerist (Staapli 3), Kuressaares Nola stuudiopoest (Veski tn 9) ja Asa Spast (Pargi 12) ning Pärnus kauplusest Siluett (Rüütli 28). Vaata lähemalt www.nirgiwabrik.ee

Copy
Tagasi üles