Sokisahtel: sokid on palju enamat kui lihtsalt sokid

Sokisahtel
Copy
Foto: Sokisahtel

Juba kümmekond aastat tagasi naiste ettevõtmisena loodud Sokisahtli tootevalik muutub sama kiiresti kui naiste tujud ning kui soovid välimusele särtsu lisada millegi ekstravagantse ja julgega, siis Sokisahtlist selle ka leiad. Sokisahtli tegemistest rääkis lähemalt omanik ja brändi üks loojatest Piret Ilver.

Palun tutvustage Sokisahtlit – millal bränd alguse sai ja kellele on see mõeldud?

Sokisahtli algusajad ulatuvad enam kui kümne aasta taha. Sokid seostusid siis inimestele kui millegi paratamatuga, mille lihtsalt peab jala otsa panema. Meie tahtsime teha midagi teistmoodi. Soovisime, et iga sokipaariga käiks kaasas vahva, südamlik ja teinekord naljakaski lugu.

Alguses oli meil ainult kaks müügiletti, Tartus Lõunakeskuses ja Tallinnas Lasnamäe Centrumis, aga meie sokid ja sukad osutusid nii menukaks, et aastaks 2015 oli meil juba 16 kauplust kõikides suuremates Eesti linnades. Praegu on poode 20. Sokisahtlis on suur valik suka- ja sokitooteid nii naistele, meestele kui ka lastele.

Mille poolest erineb Sokisahtel teistest sokitootjatest?

Esimene Eesti soki- ja sukatootja kes alustas allhanke teenuse ümberpööramisega ja brändiväärtuse Eestisse jätmisega juba siis kui Eesti tootjad omasid veel nn allhanketegijate tuntust.

Sokisahtel on läbi ja lõhki naiste ettevõtmine, mis on loodud nullist ja annab praegu tööd koguni 50 naisele. Meie poodidest leiab põnevaid sokke ja sukki, millega välimusele särtsu lisada. Loome oma tooteid selleks, et inimestele rõõmu teha. Mõne sokiga saab nalja rohkem, teisega vähem, aga sokkide mõte on ju see, et need hoiaks jalad ja südame soojas ning mõtted selged. Usun, et humoorikad sokid on küll need, mis meid eristavad ja klientidele korda lähevad.

Milliseid materjale te sokkide tootmiseks kasutate?

Praktiliselt kõik kootav materjal kannatab ka sokkideks kududa. Oluline osa on puuvillal, orgaanilisel puuvillal, mikrofiiber kiududel ning järjest enam ka keskkonnasõbralikematel alternatiividel.

Kas ja kui palju panustate Sokisahtlis keskkonnasõbralikkusele?

2015. aastal alustasime esimeste nn «rohelisemate» toodete väljatöötamisega. Praegu on 80% meie mustadest, punastest ja valgetest igapäevastest sukkpükstest toodetud kasutades keskkonnasõbralikumat niiti, mis hoiab tootmises ressursse kokku enam kui 60%. Pakendid on plastikuvabad ning juba neljandat aastat järjest taaskasutame pakendeid. Võimalus «jäta pakend poodi ja telli pakendivabalt e-poest» on meie klientide seas väga populaarne. See tähendabki, et kasutame ühte pakendit mitu korda, mitte ei saada seda ümbertöötlemisele. Samuti kasutame sokkide valmistamisel regenereeritud niiti. Iga väike asi loeb ning kui saame seda ellu viia, siis seda ka teeme.

Kui suurt rõhku panete toodete arendamisele ja disainile?

Ikka suurt. Oluline on ju erineda ja silma paista ning eks selles meie igapäevane töö seisnebki. Proovime kogu aeg leida uusi materjale ja võimalusi, kuidas valmistada lahedamaid, isikupärasemaid ja mugavamaid tooteid.

Kuidas toimub uue tootesarja väljaarendamine, kui kaua selleks aega kulub ning kui suur meeskond selle taga on?

Meeskond ei ole väga suur, aga mõnikord läheb ideest teostuseni väga kaua aega. Palju oleneb ideest ja tootest. Näiteks oleme juba aastaid keskendunud pluss-suuruses eritoodete tootmisele ning seadistanud masinad ja niidid nii, et nendega oleks võimalik õmmelda laiema reieosaga mugavaid sukkpükse. Lõbusate ja värviliste sokkidega läheb kiiremini ning tihti ammutame inspiratsiooni igapäevaelust. Näiteks möödunud kevade menukiks olid humoorikad poliitilise sõnumiga kaabusokid.

Foto: Sokisahtel

Sokisahtli valikus ei ole ainult sokid, vaid sortiment on oluliselt laiem. Millised on eestlaste lemmiktooted?

Tegelikult on kõik väga lihtne. Kõige rohkem ostetakse endiselt musti sukkpükse ja sukki ning nii meeste kui ka naiste sokke. See ei muutu ilmselt niipea. Aga järjest rohkem meeldivad meie sokisõpradele ka pisikese vimkaga sokid – näiteks üks jalg ühte- ning teine teistmoodi. Samuti lähevad klientidele korda sõnumiga sokid. Elektrisokk sokid on väga populaarsed, sest kõik ju saavad aru, miks need just jaanuaris hästi kaubaks lähevad. Viguriga sokid on kingituseks ideaalsed – need tõstavad tuju ning huumorimeel aitab ju alati, ükskõik kui keerulised on ajad.

Millised on 2022. aasta trendid ja kas on oodata uusi kollektsioone?

Kogu aeg tuleb midagi uut. Sel aastal plaanime jätkuvalt pöörata tähelepanu pluss-suuruses toodetele ning keskendume antibakteriaalse hõbeniidisarja ja keskkonnasõbralike toodete arendamisele. Loomulikult ei puudu ka sel aastal meie tootevalikust lustlike sõnumitega sokid, nagu näiteks Roosa Manna, Täitsa Sooda, Viina Mari, Pipar Kook jne.

Miks peaks tavalise musta soki asemel valima midagi isikupärast?

Sokid on tänapäeval palju rohkemat kui lihtsalt sokid. Nendega saab väljendada meelsust või lisada välimusele juurde särtsu. Sukkpükstega on sama lugu. Iga päev ei pea uut kleiti selga panema, sest erinevate sukkpükstega saab kontoririietuse vaid hetkega muuta peokleidiks. Sokkide ja sukkpükste julge kasutamine võimaldab erinevaid riideesemeid ja aksessuaare kombineerida ning neist maksimumi välja pigistada.

Kui tihti teie tootevalik uueneb?

Ilma uute toodeteta ei möödu praktiliselt ükski nädal. Alati on hooajalisi sokiuudiseid või mõni tähtpäev tulemas. Näiteks sõbrapäeval on kindlasti valikus Parima sõbra sokid ja Eesti Vabariigi sünnipäeval on vaat et kohustuslik jalga tõmmata Eesti-teemalised sokid.

Kust ja kuidas on Sokisahtli tooteid kõige mugavam osta?

Tooteid saab osta e-poest või suurematest kaubanduskeskustest. Üha rohkem tulevad kliendid ka Pärnu maanteel asuvasse laopoodi, kuna autoga pääseb lihtsalt ligi ning südamlikud ja sõbralikud sokid saab näiteks kingitusteks kaasa haarata.

Foto: Sokisahtel
Copy
Tagasi üles