Eesti Vähiliit aitab ennetada ja varakult avastada vähki

Copy
Foto: MTÜ Eesti Vähiliit

Vähene osavõtt sõeluuringutest on üks põhjuseid, miks pahaloomulised kasvajad avastatakse paraku liiga hilja. 2021. aastal pandi MTÜ Eesti Vähiliidu eestvõtul mööda Eestit ringi sõitma ratastel diagnoosikabinetid.

“2021. aastal alustas Eesti Vähiliit koostööd Viljandi Haiglaga, kes korraldab teenuseid kolmes mobiilses diagnoosikabinetis: mammograafiabussis, meestekabinetis ja nahakabinetis” ütles Eesti Vähiliidu juhatuse esimees Maie Egipt. “Soovisime, et suurem hulk inimesi jõuaks esmase uuringuni ning vähikahtlusega patsiendid saaksid sujuvamalt ja kiiremini diagnostikat ja ravi.“

Üks ratastel diagnoosikabinettidest on mõeldud spetsiaalselt meestele. Kabineti varustus võimaldab teha 95% vajaminevatest uuringutest. “Kartsime alguses, et mehed ei taha uuringule tulla. Läks aga otse vastupidi – kui meie kabinet jõudis esimesele vastuvõtule Ida-Virumaale, olid mehed juba 2 tundi enne bussi tulekut järjekorras ootamas, et saada lahendusi oma probleemidele,” kommenteeris Egipt. See näitas, kui oluline on jõuda teenustega inimestele võimalikult lähedale.

Vähiliidu mammograafiabussis on kümne aasta jooksul uuringul käinud üle 70 000 naise, rinnavähk on avastatud 298-l naisel. Neist 85% juhtudest on olnud haigus avastamise momendil varases staadiumis, kus see on tervistavalt ravitav.

Liikuvad kabinetid aitavad võimalikult varakult enne kaebuste tekkimist diagnoosida muutusi rakkudes ennekõike inimestel, kes elavad väikestes linnades ja maakohtades üle Eesti.

Tutvu ka teiste Aasta ennetusteo 2021 kandidaatidega aadressil www.ennetustegu.ee ja vali oma lemmik. Kõigi hääletanute vahel loositakse välja mitmeid auhindu.

Copy
Tagasi üles