Valitsus plaanib kaotada alaealiste Covid-19 tõendi nõude (2)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
COVID tõendite kontroll Eesti Draamateatris.
COVID tõendite kontroll Eesti Draamateatris. Foto: Mihkel Maripuu

Valitsus otsustas tänasel nõupidamisel, et laste ja noorte Covid-19 tõendi nõue kaob 14. veebruarist – kui nakatumisnäitajad seda vähegi võimaldavad. Peaminister Kaja Kallase (RE) sõnul on tänane otsus suuresti poliitiline ja suuremaid leevendusi siiski teha veel ei saa. 

Esmalt saab rääkida koolilaste eneseisolatsiooni kohustuse kaotamisest: lapsed, kes on nakatunuga kokku puutunud ei pea järgmisest nädalast enam koju jääma. 

«Alates esmaspäevast leevenevad koolis karantiininõuded – terved lapsed saavad käia koolis ja haiged peavad jääma koju. Seda selleks, et muuta süsteemi lihtsamaks,» põhjendas Kallas otsust Postimehele.

«Alates 14. veebruarist kaob alaealistel Covid-19 tõendi esitamise kohustus kõigis kohtades, kus see nõue praegu kehtib,» kinnitas peaminister ja lisas, et suuremaid piiranguid saab leevendada juba edaspidi ja järk-järgult. 

Suuremaid leevendusi praegu veel ei tule

Suuremaid leevendusi kui tõendinõude kaotamine ei soovitanud teadusnõukoda ega terviseamet valitsusel veel teha.

«Me jälgime haiglakoormust. Praegu on nakatumise tipp, umbes kahe nädala pärast jõuab see ka haiglatesse,» nentis peaminister. Tema sõnul ollakse valmis ka 9000 nakatunuga päevadeks.

«Me kõik tahame olla need, kes selle populaarse otsuse inimesteni toovad ja ütlevad, et kõik on nüüd läbi ja läheme tavapärase elu juurde. Paraku valitsuses me populaarseid otsuseid teha ei saa, me peame tegema õigeid otsuseid – tuginedes nii teadusnõukoja kui ka terviseameti andmetele, prognoosidele ja soovitustele,» selgitas ta.

Ulatuslikumaks kontrollmeetmetete leevendamiseks on tema sõnul vaja aga sisulist ettevalmistust: «Poliitiliste loosungitetega seda teha ei saa. Terviseministri ülesanne on anda inimestele kindlus, et on olemas sisuline tegevuskava ka juhuks, kui epidemioloogiline olukord läheb hullemaks, ja ta võtab sisulise ja poliitilise vastutuse.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles