Tulemuslikkus ja organiseeritus LEAN-AGILE koolituse abil - eriti keerulisel ajal

Copy
Tulemuslik juhtimine, koostöö ja sooritus: Minu lemmik on 4x100 teatejooks ja selle ühtsus, organiseeritus, tiimi rollide jaotus, kokkulepped ja fookus. Juhtimise ja tugifunktsioonide tiimide sees ja vahel tuleb luua teatejooksuga sarnane valmisolek, vaimsus ja võidujanu.
Tulemuslik juhtimine, koostöö ja sooritus: Minu lemmik on 4x100 teatejooks ja selle ühtsus, organiseeritus, tiimi rollide jaotus, kokkulepped ja fookus. Juhtimise ja tugifunktsioonide tiimide sees ja vahel tuleb luua teatejooksuga sarnane valmisolek, vaimsus ja võidujanu. Foto: Opstar Profit

Fokusseeri nagu 4x100 teatejooksus – Eesti tootmises saab nii juhtida küll.

Eesti ärides, nii teeninduses, tootmises on palju potentsiaali.

Mulle meeldib eesmärgipärase juhtimisele ja tegutsemisele paralleele tuua spordist, muusikast või ka lastetoast. Minu üks lemmik on 4x100 teatejooks ja selle ühtsus, organiseeritus, rollide jaotus, kokkulepped ja fookus. Idealiseeritult tuleb juhtimise põhi- ja tugifunktsioonide, tiimide sees ja vahel luua sarnane valmisolek, vaimsus ja võidujanu.

Eesmärgistatud, ohjatud ja kohanev tegutsemine on oluline igale ettevõttele, ka start up’le, ükssarvikule või lihtsalt edukale skaleeritava ärimudeliga (mahtude kasvamisel kulutõhusam), hea strateegilise eelisega ettevõttele, rääkimata teistest.

Kuidas tagada, et aja, ressursside ja tegevuste raiskamine on minimeeritud ning iga kollektiivi liige oleks kaasatud ja organiseeritud? Tulemiks võib olla tootlikkuse mitmekordne kasv ja seda mõne kuuga.

Tule registreeru siin, õpetan ja näitan muuhulgas lihtsat, töötavat, praktilist sisu.

Tootmisjuhtimine või teenindusjuhtimine – operatsioonide juhtimine on kõikjal!

Tuleb olla koos tõhusam ja mitte kauaks vihma kätte jääda!

Vihmase ilmaga jalutades, aukudesse takerdudes, pause tehes, saame palju märjemaks, kui kiirelt ja sihipäraselt joostes. Olles treenitum ja tõhusam, läbime vihma käes vahemaa kiiremini ja jääme ka kuivemaks. Sarnaselt Sinule vihma käes jaotuvad Sinu ettevõtte teenustele, toodetele mitmed olulised kulud. Koolitusel õpime, kuidas leia üles raiskamised ja neid elimineerida – olla tootlikum ja konkurentsivõimelisem ja meie toodetele jaotubki vähem kulusid.

Õige juhtimine on alati agiilne ja ka lean – harimine toimub ka kõige kiiremal ajal

Sa õpid kõige paremini, kui tegutsed ja hea hoog on sees. Tark ei torma ütleb vanasõna. Seepärast ei tohi organisatsiooni arendamine kiirel ajal soiku jääda – sellelt kokkuhoitu on pettekujutelm.

Andres: parenduste juurutamine ja koolitusele saatmine on muutlikel aegadel ja eriti töises olukorras väga raske – samas seda ei tohi tegemata jätta!
Andres: parenduste juurutamine ja koolitusele saatmine on muutlikel aegadel ja eriti töises olukorras väga raske – samas seda ei tohi tegemata jätta! Foto: Opstar Profit

Õige juhtimine oli ja on alati teadlik, agiilne ja ka lean, seda nii 500, 300, 30 või 20 aastat tagasi. Tootmisjuhtimise printsiibid ehk tootmiskorraldus ja hästi organiseeritud operatsioonid on justkui tark, isekohanev süsteem, mis ei jäta teid keerulisel ajal hätta - jätkuv parendamine on hügieenifaktorina selle läbiv osa.

Majanduse elavnemise ja kriisiolukordadega kaasneva prognoosimatuse, ootamatute muutuste ja kaasnevate ressursikulude kasvu tingimustes on ettevõtte toimivuskindlus ja kasutatava tööjõu rakendamine, kohanemine veelgi olulisem.

Meeskondade efektiivsuse, tootlikkuse hoidmiseks ja olukorraga kohanemiseks on vaja õiget informatsiooni detailidest ja tervikust – nõudlusest ja varudest kogu ahelas. Laoseisudest nii meie kui tarnija laos, teenindajate või operaatorite olemasolust ja kompetentsidest, töökohtade ja seadmete koormatusest ja paljust muust. Kui kontrollid paremini ahelat ja eelkõige sõltumatut nõudlust väljaspool maja, siis kontrollid veel paremini sõltuvat nõudlust majas sees.

„Kui kontrollid sõltumatut nõudlust väljaspool maja, siis kontrollid sõltuvat nõudlust majas sees“

Tõde kehtib müügijuhile, tegevjuhile, tootmisjuhile, projektijuhile, ostujuhile, laojuhile, kui ka meistrile, insenerile, eestöölisele, jt. Iga juht, spetsialist, töötaja peab arvestama oma tasandi ja rolli muutujatega – süsteemi põhimõtted on sarnased ja Andres Kase lähenemine koolitusel sobib iga tasandi juhile/spetsialistile. Iga grupp saab olla justkui 4x100 tiim.

Hoiame asjad lihtsalt sisulised ja teeme seda, mida vaja - paneme asjad juhtuma! Andres Kase „OPSTAR PROFIT“ lähenemine. Süsteemne Juhtimine = Juhtimissüsteem.
Hoiame asjad lihtsalt sisulised ja teeme seda, mida vaja - paneme asjad juhtuma! Andres Kase „OPSTAR PROFIT“ lähenemine. Süsteemne Juhtimine = Juhtimissüsteem. Foto: Opstar Profit

Tõhusus ja raha kaob kiirelt, kui teeme lihtsalt mugavaid otsuseid

Olenevalt ettevõtte keerukusest, vajame me erinevaid programme, tarkvarasid või rakendusi, aga veelgi olulisemad on sisulised teadmised nende programmide ja kogu juhtimissüsteemi dünaamika ja toimivuse printsiipide osas. Teatud baastõed ei muutu nagu gravitatsioon.

Kui me autojuhina ei tea, kuidas tahavaatepeegel, rooli keeramine, gaasipedaal, pidur ja armatuurlaual olevad näidikud omavahel seostuvad, ei pruugi me head autot õigesti kasutada

Miks me kaotame raha ja tõhusust mitmel tasandil?

Kui me ei tea, kellele ja kuidas anda edasi teatepulk teatejooksus, oleme juba kaotanud.

„Kui me autojuhina ei tea, kuidas tahavaatepeegel, rooli keeramine, gaasipedaal, pidur ja armatuurlaual olevad näidikud omavahel seostuvad, ei pruugi me head autot õigesti kasutada“ – me raiskame aega, ressursse ja ennast, halvemal juhul satume õnnetusse. Sarnane on organisatsiooni situatsioon ja juhtub ka juhtimisfunktsioonide ning protsesside, meeskondade vahel.

Kui me ei panusta nutikalt sisemisse koostoimesse, tõhususse, värbame või suuname tegevust allhankesse kergekäeliselt, kaotame olulisel „viljakoristus“ perioodil tõhusust topelt ja raha kaob mitmel tasandil.

Just olemasolevate töötajate märkamine, oskuslik kaasamine tõstab märkimisväärselt ettevõtte tulusust. Ettevõtte juhtkond ja ka töötajaskond ise peab olema ettevaatlik, et keerulisematel aegadel liialt inimesi ei värbaks või liialt mugavaks ei muutuks – tuleb koos mõelda ja tegutseda. Üks osa on suhtumisel, et lahendus on alati olemas ja pole olemas „EI SAA“ olukorda. Küsimus on pigem selles, millal, kuidas ja kui kallis?

Lahendus on olemas – paneme asjad juhtuma!

OpstarProfiti tootmisjuhtimise koolitustel on kuue eelneva tsükli jooksul osalenud paljude edukate ettevõtete erineva tasandi juhid. Pikast nimekirjast leiab firmasid, mille tegevusalad ulatuvad tervishoiust toiduaineteni: AS VMT Tehased, Viljandi Aken ja Uks AS, ABB AS, Palmse Mehaanikakoda OÜ, OÜ Puidukoda, OÜ Leigola, Wermo AS, Cleveron AS, MRPEasy OÜ, BonSoya OÜ, Ouman Estonia OÜ, Instrumentarium Optika OÜ, DAG Reklaam OÜ, AS Balsnack International Holding, Eesti Höövelliist OÜ, AS Voka Masin, KrahPipes OÜ jt.

„Keerukad metallkonstruktsioonid, puit, toit, reklaam, elektroonika, pakirobotite tootmine, lisaks hea, lihtne ja töötav tootmistarkvara – see on näide üliheast kooslusest, kus grupid õpivad juba üksteiselt palju kasulikku,“ on Kase veendunud.

Andres Kase sõnul on kõige olulisem näitaja koolitusel osalenud ettevõtete tootlikkuse ka majandustulemuse paranemine, mitte vaid osaleja rahulolu. See on selge fakt, et osalenud inimesed on saavutanud midagi enamat. Koolitus üksi ei taga tulemust, aga selge on, et need ettevõtted on hästi juhitud - see tähendab, et juhid teevad õigeid otsuseid, saates õigeid inimesi õigele koolitusele. Nad kindlustavad oma konkurentsivõimet.

Kuidas saavutada rohkem olemasolevaga – normatiivid paika!

4x100 ei jookse kolmekesi - Vajalikust vähem ressursse viib teid varem või hiljem hukatusse.

Normatiivid peavad olema targalt paigas ja seejärel tuleb mõelda, kuidas olemasolevaga nutikamalt tehes tootlikum olla ja kohaneda olukorras, kus osa meie kaasalastest on haiguslehel, puhkusel või koolitusel. Iga liigne ja kiire värbamine toob kaasa tootlikkuse languse – juhendaja ja õpetaja ei anna teatud ajajooksul kahekesi sedagi tulemust, mida juhendaja üksi. Lisaks toob see kaasa tasakaalutuse voogu ja protsessidesse. Ma ei väida, et ressursside lisamine kasvu puhul on vale. Kindlasti ei tohi alahinnata töötajate ülekoormatuse riski, aga erinevus nutika- süsteemse tegutsemise ja kaootilisele rapsimise vahel on suur.

„Organiseeritus tagab tulemuslikkuse ja kvaliteet ongi tootlikkus!“

Kase sõnab: „Vaadake alati ja mõelge hoolega, kas tõesti peame ressursse lisama?! Missugused on võimalused meie ees ja sees?“ Ta väidab, et koolituse abil leiad Sa kindlasti midagi enda seest.

Opstar Profit OÜ tootmisjuhtimise koolituse “Paneme asjad juhtuma” suhtumisega juhid külastamas VMT Tehaseid, kes on vaieldamatult hea näide süsteemsest ja sisulisest juhtimisest oma tööstussektoris. Kui Covid alt ei vea, külastame ettevõtteid tavapärasel moel.
Opstar Profit OÜ tootmisjuhtimise koolituse “Paneme asjad juhtuma” suhtumisega juhid külastamas VMT Tehaseid, kes on vaieldamatult hea näide süsteemsest ja sisulisest juhtimisest oma tööstussektoris. Kui Covid alt ei vea, külastame ettevõtteid tavapärasel moel. Foto: Opstar Profit

Kõik kihiseb, kasvab – ära mine alati kaasa, mõtle oma peaga!

Melu on võimas, kõik kasvab, kõik kihiseb, paljud kiirustavad ja lisavad tihti tellimustele „varu“ et mitte ilma jääda. Kui pole kindel, et kaup tuleb, peaks „igaks juhuks“ ju rohkem tellima – sama tehakse tihti ka värbamisega ning unustatakse olemasoleva töötaja väärtus ning innustamine teda tihti isegi ei kuulata. Kõike tuleb teha targalt, teadlikult ja põhjendatult. Esmatähtis on sisendi, väljundi ja protsessidega seotud tööjõu saadavus-tõhusus, ümberpaiknemine vastavalt vajadusele ja seda teavad kõige paremini juba majas olevad inimesed. Vahel on silmade avamiseks vaja kõrvaltvaatajat, head treenerit, utsitajat.

Kõike, nii suhtumist, kui ka seda, mis aitab ettevõttel süsteemselt tegutseda ja erinevate olukordadega kohaneda, õpetatakse LEAN-AGILE tootmisjuhtimise koolitusel ka osalejale.

See sobib nii tavapärase tootmise, aga ka ehituse, teeninduse, laonduse, vahenduse ja teiste valdkondade esindajatele.

 

Operatsioonid on kõikjal. Ka panga- ja kindlustusteenust tuleb toota. Läbimisaeg ja kiire kohanemine on alati olulised – see tagab tootlikkuse.

 

Märtsist kuni mai lõpuni toimub 7. korda Opstar Profit’i PRAKTILINE LEAN-AGILE TOOTMISJUHTIMISE KOOLITUS, mis on sobiv nii operatiivtasandi juhtidele kui mikro-, väikeste- ja keskmise suurusega ettevõtete meistritele, tootmisjuhtidele, juhtidele, samuti ahela teistele võtmeisikutele (müügijuhid, ostujuhid, laojuhid, projektijuhid, protsessiinsenerid jne).

Lähemat infot vaata SIIT!

Suhtumine, meelsus ja seejärel teadmine!

Väga oluline, et juhid õpivad ja kannavad edasi õiget teadmist ja suhtumist – olla iga hetkega parem, kui oldi varem! Samamoodi on oluline, et juhitavad annavad võimaluse ennast juhtida. Võimalus juhtida ei tähenda pea ees ahju tormamist vaid tarka ja head diskussiooni, kus egodel pole kohta.

Agiilne ja kaasav juhtimine

Tulemusliku juhtimise loomulik osa on agiilsus ja kohanemisvõime. Agiilsest juhtimisest kõneldakse tänapäeval palju, aga tegu ei ole lihtsalt moejoonega. Covid on selgelt veelkord kinnitanud, et kohanemine on kogu maailmas järjest olulisem. Andres Kase enda kogemus ja suhtumine juhtimisse üldiselt on olnud alati agiilne. Tänaseks on selge, et sellest ei saa mööda vaadata ühegi eduka ettevõtte juhtimisel. Kõik moodsad ja esialgu ehk keerukana näivad mõisted saavad koolitusel osalejatele selgeks lihtsate praktiliste näidete abil,“ kinnitab Kase.

Osalejad teevad oma ameti, rolli ja ülesannetega seotult parendusprojekti, alustavad oluliste tegurite mõõtmist peale esimest kohtumist.

Tootlikkusest, ressursitõhususest ja süsteemsest, teadlikust juhtimisest tulenev rahulolu on igale huvigrupile oluline – töötajale, kliendile, juhile, omanikule ja kogukonnale. Et seda kõike õigesti kombineerida ja võitu saavutada, on oluline mõista ja tunda nüansse. OpstarProfit pakub koolitusel tervikpaketti, kus nii teoorias kui praktikas saavad selgeks tänapäeval üha laialdasemat rakendust leidvad juhtimisega seotud mõisted LEAN, Six Sigma, TOC, TPS (Toyota Production System) jne. Omandatavad teadmised ja kogemused leiavad rakendust juba koolituse käigus. Kase sõnul ongi peamine eesmärk omandatavate teadmiste rakenduslikkus. „PANEME ASJAD JUHTUMA!“ on OpstarProfiti juhtmõte, märksõnadeks kohanemisvõime, kaasamine, inimhinge tundmine, nõudlikkus ja distsipliin.

Ei ole uudis, et kõik meie ümber, ka majanduses, areneb enam mitte aastate ja kuude, vaid nädalate ja päevadega. Ajal, mil konkurents muutub aina globaalsemaks, tuleb ka ettevõtteid juhtida agiilselt ehk kohanevalt. Sellest ei saa mööda vaadata ja raiuda, et kui eile miski toimis, siis töötab see täna ja ülehommegi. Muutustest tingituna täiustuvad ja kohanevad ka juhtimisteooriad.

Ka väravavaht jooksma rünnakule, kui aeg on õige!

Üha selgem on, et teenindus või tootmine ei ole ainult protsess, milles osalejad täidavad vaid kindlaid ülesandeid. Mõnikord peab isegi väravavaht jooksma rünnakule, kuigi lepingus tal seda kirjas pole. Tegevused lähtuvad mängu seisust ja situatsioonist. Hea juht on selle eelnevalt töötajaga kokku leppinud. Oskuslikult agiilne ehk kohanev ei pea olema mitte ainult ettevõtte juht, vaid kogu kollektiiv. Tulemus on parem, kui võimalikult paljud erinevate tasandite töötajad mõtlevad kaasa ja panustavad. Neil võib olla ettevõtte jaoks tõeliselt väärtuslikke, rakendust väärivaid ideid ja ettepanekuid ning inimene, kes tunneb, et tema initsiatiivi hinnatakse, on hoopis enam motiveeritud. Töötajate oskuslik kaasamine võib tõsta märkimisväärselt ettevõtte tulusust. Mida paremini suudab uute väljakutsetega kohaneda ja olla initsiatiivikas iga töötaja, seda edukam on ettevõte. Kui töötaja näeb, et midagi saab teha ressurssi või aega säästvamalt, teeb ta vastava ettepaneku juhile, mitte ei oota, et keegi tema eest mõtleks. „Avatud ja initsiatiivikat suhtlemist tuleb toetada. “ Ettevõtte juhid peavad arvestama, et nende väike viga võimendub järgmistel tasanditel märgatavalt. Sama käib õigel ajal tegemata jäänud otsuste kohta. Risk kahaneb, kui jagada vastutust madalamate tasanditega. Sama efekt on ka distsipliini, süsteemsuse, avatuse ja usalduse puhul.

LEAN juhtimine ja LEAN maja - näide heast juhtimissüsteemist

„LEAN või mitte LEAN. Hoiame asjad lihtsad ja teeme seda, mida vaja – Paneme asjad juhtuma!

Tausta ja kogemuse poolest on Kase tõeline praktik. LEAN juhtimisega on ta tutvust teinud alates aastast 2003, mil alustas tootmisjuhtimise õpingute käigus teoreetiliste materjalide uurimist ja kohest rakendamist ettevõttesse Frontier Hockey OÜ, edasi juba sügavuti minnes, õppides ja rakendades paralleelselt ettevõtetes Efore AS ja Scanfil OÜ nii spetsialistina, tootmisjuhina kui ka tegevjuhina. See on andnud võimaluse ise proovida, kui ka teisi juhendada. Hilisematel aastatel seda korrates ja veelkord korrates – mastaabid lihtsalt suurenesid.

Andres Kase: LEAN juhtimine ja selles sisalduvad tööriistad on äärmiselt hea näide lihtsast ja loogilisest parendusi taotlevast juhtimissüsteemist, mida on kõige lihtsam edasi anda LEAN MAJA näol.
Andres Kase: LEAN juhtimine ja selles sisalduvad tööriistad on äärmiselt hea näide lihtsast ja loogilisest parendusi taotlevast juhtimissüsteemist, mida on kõige lihtsam edasi anda LEAN MAJA näol. Foto: Opstar Profit

LEAN juhtimisest on läbi põimunud ka LEAN-AGILE Tootmisjuhtimise koolitus

Mitte ainult! Igal meetmel on oma aeg, funktsioon ja tugevus nagu maleski erinevatel malenditel. Ka etturil. Ettur on õigel määral kasulik ja oluline koos teiste malenditega. Kui Sa ei oska tervikut mõista, kaotad nii etturi, lipu, kui mängu või raiskad ilmselge võidu puhul lihtsalt ressursse. Kase usub, et juhendab süsteemselt juhtima nagu maletki mängima – sõltuvalt vastasest, mängu seisust, eesmärkidest ja võimalustest.

LEAN juhtimine ja selles sisalduvad tööriistad on äärmiselt hea näide lihtsast ja loogilisest parendusi taotlevast juhtimissüsteemist, mida on kõige lihtsam edasi anda LEAN MAJA näol. Seal on olemas kõik, mis vaja:

  • Eesmärk, ülesanne, vajadus - pakkuda väärtust oma kliendile;
  • Loogiline struktuur ja konstruktsioon;
  • Aluspinnas;
  • Vundament;
  • Püstised sambad, kandvad seinad, mis toetuvad kindlalt ja tasakaalustatult vundamendile;
  • Laetalad;
  • Sarikad ja katus tervikuna.

Majale on sisspuhutud hea vaim ja hing - INIMLIKKUS ehk inimlik inimene. Tegelikkuses pole maja keskmes lihtsalt inimene, kui kõige olulisem väärtus ettevõttele, organisatsioonile vaid suhtumine, meelsus, mille taga on avatult ja ka peidetult kõik, mis inimese juures loomulik - tema head ja vead, tema positiivsed, negatiivsed, parandamist võimaldavad ja mitte võimaldavad isiksuseomadused.

Kõige olulisem on loomulikkus ja avatus

Kõige olulisem on loomulikkus ja avatus. Seda inimlikus ka tähendab. Olles oma loomulikkuses julged ja avatud, oleme innukad, juhitavad ja suunatavad. Meid on võmalik peatada, juhendada ja suunata, pidades silmas eesmärgi suunas liikuvat tervikut. Parendamine ei ole tõhus ilma avatuse ja julguseta. Me ei liigu edasi, kui head ja vead, andekused või puudused on peidus. On ühteviisi kurb, kui ei märgata probleemi ja andekust. Andekuse puhul ei tea võimaldada tunnustust, isesesivust, uut väljakutset või siis probleemi, oskamatuse, kogenematuse puhul tuge, vigade parandust ja lahendust.

OpstarProfiti tootmisjuhtimise koolitus pakub:

-AVATUD JA ASJAKOHASEID ARUTELUSID

-LOENGUID, ESITLUST JA SLAIDE

-ETTEVÕTETE KÜLASTUSI JA "NINA SISSE" MUDELIT,

Külastame oma ala tugevaid tegijaid, kui COVID alt ei vea. Kui Ccovid takistab, asendub külastus lisateemadega, päevade arv jääb samaks.

-KOOLITUSEL OSALEJATE ENDI ETTEVÕTETE KÜLASTUSI (kokkuleppel)

-REAALSELT TULEMUST ANDVAT PARENDUSPROJEKTI

-TOOTMISMÕTLEMIST ARENDAVAID GRUPI- JA INDIVIDUAALTÖID

-MEESKONNAMÄNGE

-PRAKTILISI ja ELEKTROONILISI ABIMATERJALE

-Andres Kase koostatud ja värviliselt trükitud brošüüri "Tulemuslik Tootmine – 5S süsteemi juurutamine" ja värvitrükis köidetud koolituse slaide (märkmete tegemise võimalusega). Kasuta töökohal edasi!

-OpstarProfiti tootmisjuhtimise koolitus algab märtsis Grand Hotel Viljandi konverentsiruumis. Kestab mai lõpuni ja sisaldab endas 7. kohtumist ja 56 akadeemilist tundi.

Täpsem info: tootmisjuhtimine.ee kodulehel

Copy
Tagasi üles