AK EKI keelekool: kolmkümmend viis ampsu termineid

Copy
Foto: EKI
  • Nagu meie igapäevakeel, elab ja muutub ka erialakeel
  • Oluline on, et kogu teadmine erialaterminitest ei jääks vaid loenguruumi
  • Sõnaveebi on jõudnud kokku juba ligi 90 valdkonna komisjoni töö tulemused

Viljakast terminitööaastast ja alanud konkurssidest kirjutavad Eesti Keele Instituudi koordineerija-terminoloog Kairi Janson ja vanemterminoloog Mari Vaus.

Uus kuum paar! – Mida ennustatakse 12 tähemärgile uueks aastaks? – Mis auto rooli keerab sinu lemmikmuusik? Kõmu ja mahlakad uudislood tunduvad kõike muud kui teaduspõhised, ent see ei tähenda, et teadlased neist rääkida ei oskaks. Näiteks on pärimusteadlased meediauudistes kajastatud sündmusest, kuuldusest või skandaalist inspireeritud folkloorile andnud nimetuse «uudisfolkloor». Olgu tegu folkloristide, meteoroloogide või kosmoseteadlastega – kõik nad kasutavad oma uurimisvaldkonnast rääkides erialakeelt, millega meie saame tutvuda terminibaaside kaudu. Eelmisel aastal rikastusid 35 valdkonna terminibaasid.

Terminibaaside täiendamine ja toimetamine on pidev töö, millega eriala asjatundjad – terminikomisjonid – tegelevad aastast aastasse. Nagu meie igapäevakeel, elab ja muutub ka erialakeel. Samuti vajab nimetust iga uus nähtus, olgu see siis meditsiini või tehisintellekti vallast. Oluline on, et kogu teadmine erialaterminitest ei jääks vaid loenguruumi, laborisse või isiklikku Exceli tabelisse.

Terminibaaside täiendamine ja toimetamine on pidev töö, millega eriala asjatundjad – terminikomisjonid – tegelevad aastast aastasse.

Eelmise aasta tegi eriliseks asjaolu, et terminibaasides tegutsejatest veerand olid uued tulijad valdkondadest, millest nii mõnegi süstematiseeritud terminivara varem virtuaalselt kättesaadav ei olnudki. Uue laine käigus jõudsid keeleportaali Sõnaveeb näiteks «krõpsuraam» ja «nupusilindrid» ning «sunn» ja «pimestusräigus». Enamasti täiendavad termineid definitsioon ja vasted teistes keeltes.

Väärib äramärkimist, et komisjonide jaoks on terminibaaside täiendamine tööamps: nad talletavad oma valdkonna terminivara igapäevategevuste kõrvalt. Küll aga saab terminitööampsudeks taotleda toetust, et siis aasta jooksul terminivaraga tegeleda. Nii on Sõnaveebi jõudnud kokku juba ligi 90 valdkonna komisjoni töö tulemused. Eelmisel aastal andsid need komisjonid harrastusterminoloogiale uue tähenduse, sest tänu neile on Sõnaveeb rikkam rohkem kui 8000 termini võrra.

Uus võimalus terminitööampsuks toetust taotleda avanes sel nädalal, mil Eesti Keele Instituut kuulutas haridus- ja teadusministeeriumi toel välja tänavused terminitöö toetamise konkursid. Loodame, et aasta pärast saavad kasutajad Sõnaveebist leida taas rohkesti uusi eestikeelseid termineid. Peale oma terminibaasi koostamise saab terminitöö edendamise ja populariseerimise konkursi raames toetust taotleda terminoloogiaürituste korraldamiseks ja koostöö tõhustamiseks. Eesti Keele Instituut pakub selle kõige jaoks tuge, selgitades terminitöö põhimõtteid ja tutvustades terminibaaside koostamisplatvormi ­Ekilex hingeelu.

Huvilised leiavad infot lehelt terminoloogia.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles