Ants Laaneots: Ukrainalt on oodata tugevat sõjalist vastupanu (11)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy
Ants Laaneots
Ants Laaneots Foto: Eero Vabamägi

Kaitseväe endise juhataja, erukindral Ants Laaneotsa sõnul on Ukraina relvajõudude tugevuseks kaheksa-aastane lahingukogemus.

Ants Laaneots rääkis, et Ukrainalt on oodata tugevat sõjalist vastupanu. Vene sõjavägi on tema sõnul tegutsenud öösel põhiliselt piiride lähedal, Ukraina riigipiir on mõnes kohas ületatud, aga kui intensiivsed praegu lahingud on, ei oska öelda, sest informatsioon on katkendlik.

Laaneots sõnas, et õhutõrje on ukrainlastel küll kõige nõrgem lüli, aga kuuldavasti on nad ikkagi viis lennukit alla tulistanud. 

Kui vaadata Ukraina relvajõude, siis eilse seisuga on püssi all 261 000 meest ja nüüd mobiliseeriti juurde veel 40 000, ütles Laaneots. «Nad on targalt teinud selles mõttes, et kuna Donetski ja Luganski oblastis käib sõda juba kaheksa aastat ja sellest on läbi käinud 420 000 Ukraina noormeest, kes on ajateenistuse ja värbamise teel seal sõdinud, siis need on mehed ja võib-olla ka naised, kes omavad sõjakogemusi,» lisas ta. 

Laaneotsa hinnangul valisid ukrainlased teadlikult välja just reservis olevaid endisi sõjaväelasi, kellel on oskused sõjas ja kes teavad, kuidas käituda. Ta täpsustas, et umbes pooled sellest 260 000 on võitlusüksused, ülejäänud on lahingtoetusüksused ja  tagalaüksused.

Laaneots nentis, et ukrainlaste kõige suurem häda on ilmselt see, et nad magasid headel aegadel maha oma sõjaväe arendamise. «Aegunud on nii lennukid kui suurtükid, ühesõnaga kogu tehnika ja relvastus, nüüd on lääs ja eelkõige NATO ning USA toetanud juba pooleteise miljardiga sealse relvastuse moderniseerimist.»

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles