Itaalia välisministri sõnul peab Putini sõda lõppema

Copy
Luigi Di Maio.
Luigi Di Maio. Foto: ANGELO CARCONI/Scanpix

Itaalia välisminister Luigi Di Maio mõistis kolmapäeva õhtul hukka Vene vägede õhurünnaku Mariupoli sünnitusmajale ja lastehaiglale ning kutsus Venemaad üles sõda lõpetama ja järgima humanitaarkoridoride kokkuleppeid.

«Mariupoli haiglast jäi alles vaid praht. Vene raketid hävitasid paar tundi tagasi sünnitusosakonna ja pediaatriaosakonna. Ukraina võimud räägivad ohvritest. Lootuse paigast, kus sünnib elu, on saanud surmapaik. Ta on halastamatu. Järjekordselt ei ole tegemist rünnakuga sõjaväeobjektile. Putini sõda peab lõppema,» kirjutas minister sotsiaalmeedias.

«Ukraina kodanikud kannatavad jätkuvalt pommitamise all ja on sunnitud pealt vaatama, kuidas nende lähedased surevad sõja tõttu, mida nad ei tahtnud ja mille mõistab teravalt hukka kogu rahvusvaheline üldsus,» jätkas välisminister.

«Humanitaarkoridoride avamisest tuleb kinni pidada. Vaherahu on vajalik Ukraina kodanike riigist lahkumiseks,» lisas Di Maio.

Ukraina ümberpiiratud linnadest evakueeriti kolmapäeval vähemalt 35 000 tsiviilisikut, teatas hilisõhtul president Volodõmõr Zelenskõi.

Ukraina liider ütles kolmapäeva hilisõhtuses videopöördumises, et kolm humanitaarkoridori võimaldasid elanikel lahkuda Sumõ, Enerhodari linnadest ja Kiievi ümbrusest.

Evakueerimine toimus pärast seda, kui Moskva ja Kiiev leppisid kolmapäeval kokku avada rohkem humanitaarkoridore säästmaks pommitatud linnades lõksu jäänud tsiviilisikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles