Saksamaa lubas tagada stabiilsuse Bosnias

Copy
Annalena Baerbock Sarajevos.
Annalena Baerbock Sarajevos. Foto: Elvis Barukcic/Scanpix

Saksamaa kaitseb Bosnia ja Hertsegoviina stabiilsust ja rakendab meetmeid rahu ohustajate vastu, kinnitas neljapäeval välisminister Annalena Baerbock, kui Berliin lubas tugevdada oma kohalolekut Balkani riigis.

Baerbock alustas põgusat visiiti Bosniasse pealinnas Sarajevos, kus riigi serblaste juhi Milorad Dodiki lahkulöömisähvardused on tekitanud hirmu, et riik on uue konflikti lävel.

«Me peame tagama rahu siin Bosnias ja võitlema nende vastu, kes seavad ohtu rahu. Me ei lase rahu ohtu seada,» toonitas Baerbock pressikonverentsil ajakirjanikele.

«Suurima kahepoolse rahastajana Bosnia ja Hertsegoviinale toetame ainult neid, kes on pühendunud riigi tugevdamisele. Mitte neid, kes töötavad riigi lagunemise ja nõrgenemise nimel,» lisas Baerbock.

«Toon väga selge sõnumi: Saksamaa on teie riigis ja Lääne-Balkanil edaspidi rohkem kohal,» sõnas minister.

Dodiku ähvardused on mitu kuud tekitanud kartusi hapra rahu ja uue konflikti ohu pärast riigis, mis jaguneb etniliste joonte järgi pärast 1990. aastate jõhkrat sõda, mis nõudis umbes 100 000 inimelu.

Euroopa Liidu välispoliitikajuht väljendas veebruaris muret olukorra pärast Bosnias ja kutsus riigijuhte üles ära hoidma Bosnia ja Hertsegoviina riigi lagunemist.

«Olukord Bosnias on murettekitavam kui kunagi varem. See ei ole kunagi olnud lihtne, kuid nüüd on tsentrifugaaltendentsid tõesti väga murettekitavad,» ütles Josep Borrell Müncheni julgeolekukonverentsil.

Läinud kuul kehtestas USA uued sanktsioonid Bosnia serblaste juhi Milorad Dodiku vastu, kes kutsub Bosnia serblastega asustatud osa lahku lööma ja Serbiaga ühinema.

Ühendriigid süüdistavad Dodikut tegevuses, mis võib destabiliseerida kogu piirkonda ning panna kahtluse alla üle 25 aasta tagasi saavutatud ja USA vahendatud rahuleppe.

«Võin teile kinnitada, et tihedas kontaktis Ühendriikidega oleme mina ja välisminister (Antony) Blinken andnud väga tõsise hoiatuse. Me ei nõustu Bosnia ja Hertsegoviina lõhenemise ja lagunemisega,» kinnitas Borrell.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles