Pronksi tänaval raiutakse maha paarkümmend puud (3)

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Pronksi tänav.
Pronksi tänav. Foto: Toomas Huik

Sel pühapäeval algavad Tallinnas Pronksi tänaval raietööd, mille käigus võetakse maha 22 puud, mis kavandatavatele Jõe ja Pronksi tänava rekonstrueerimistöödele ette jäävad.

Pronksi tänava 22 puu raieluba on allkirjastatud 18. märtsil 2022. Loal on kirjas, et vaide esitamiseks on aega 30 päeva, kuid seda aega ei anta. Reaalne raie viiakse läbi juba üheksa päeva hiljem, 21 päeva enne vaide esitamise tähtaega kirjutas rahvusringhäälingu uudisteportaal.

«Pronksi ja Jõe tänava põhjalik remont on elanike poolt kaua oodatud. Tööde tulemusena kujundatakse praegu peamiselt autokeskne tänavaruum ümber kaasaegseks, turvaliseks ja kõigi liiklemisviisidega arvestavaks. Paranevad jalakäijate liikumisvõimalused ja luuakse sõiduteest eraldatud jalgrattateed. Lisaks mahub tänavatele ka rohkesti uut haljastust ja rohelust,» ütles Kesklinna vanem Monika Haukanõmm.

Samuti uuendatakse kõik maa-alused tehnovõrgud – vesi, kanalisatsioon, gaas, elekter. Pärast kommunikatsioonide väljavahetamist asendatakse hävitatud haljastus uuega ning rajatakse tänapäevane tänavavalgustus.

Kuigi teetööd algavad suve teises pooles, alustatakse raietöödega juba 27. märtsil, sest need tahetakse ära teha enne varsti algavat lindude pesitsusrahu aega. 27. märtsil kella 9-16 on Pronksi tänava Stockmanni poolne sõidusuund lõigus Narva maantee – Raua tänav osaliselt suletud (sõidutee kogulaius 20 m, suletav laius 4 m), osaliselt suletakse ka paarisnumbritega majade kõnnitee (kogulaius 3 m, suletav laius 1.5 m). Tänav jääb kogu tööde ajaks mõlemas suunas läbitavaks nii autodele kui ka jalakäijatele. Töötsoon tähistatakse aegsasti vastavate liiklusmärkidega.

«Linnaruumi ümberkujundamisel on esimene eelistus säilitada muidugi olemasolev haljastus. Paraku ei ole alati võimalik seda teha - kui remondi käigus tuleb välja vahetata kogu maa-alune osa ning rohelus on asfaldilintide vahele kitsaks ribaks surutud on mõistlik luua uus haljastus. Uuenenud tänav annab kõrghaljastusele rohkem ruumi ja meeldivama kasvukeskkonna – tänavat hakkab kaunistama tee mõlemale küljele istutatav puudeallee. Vabandame ebamugavuste pärast ja loodame mõistvale suhtumisele! Kindlasti on uuest ja rohelisemast tänavast rõõmu kõikidele,» ütles Haukanõmm.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles