Ekspert annab nõu: mida jälgida lipumasti valikul?

Copy
Endla esise pargi lipumastid
Endla esise pargi lipumastid Foto: Hõbesõlg OÜ

Igaühel, nii füüsilisel kui juriidilisel isikul on õigus heisata Eesti lipp 365 päeval aastas. Lippu saab kinnitada nii maja külge kui ka heisata õuele paigaldatud masti otsa. Mida tuleks jälgida lipumasti valikul, räägib enam kui 12 aastat lipumastide müügiga tegelenud Hõbesõlg OÜ juht Marek Eistre.

Foto: Hõbesõlg OÜ

Lipumasti kõrgus

Sobiva kõrguse valikul tuleb arvestada ümbruses olevate ehitiste, puude ja muud kõrgemate rajatistega. Standardne monoliitse masti kõrgus on 6-12 meetrit, kuid eritellimusel saab valmistada ka pikemaid, jätkatavaid maste. Kuigi seaduses pole lipumasti kõrgust määratletud, on hoovile paigaldatava lipumasti soovituslik kõrgus on üks meeter üle hoone katuseharja.

Tori vallamaja erilahendus
Tori vallamaja erilahendus Foto: Hõbesõlg OÜ

Masti materjal

Lipumaste valmistatakse enamasti klaasfiibrist, metallist või puidust. Neist kõige populaarsem on oma kerge kaalu, ilmastikukindluse ja vastupidavuse tõttu klaasplastist mast, sest see ei oksüdeeru ning on lihtsalt paigaldatav ja hooldatav. Eelis on ka see, et klaasplast ei juhti elektrit. Tänu kergele kaalule ja hingesüsteemiga jalale on need mastid vajadusel ka ümberpaigaldatavad. Hõbesõlg annab klaasplastist mastikerele 10-aastase garantii.

Heiskamissüsteem

Standardkomplektis komplekteeritakse lipumast välimise nöörisüsteemiga, mis on küll kergelt käsitletav, kuid kipub tuulega vastu masti plaksuma ning see hääl võib vaiksel ajal segav olla. Lisaks ei soovita välist nöörisüsteemi valida avalikes kohtades, näiteks koolide ja riigiasutuste hoovides asuvatele lipumastidele, sest võõrastel on neile lihtne ligi pääseda. Sisemist nöörisüsteemi pakutakse kahte varianti. Linus – käsitsi ülesse tõmmatav (sobilik 6-9meetristele lipumastidele) ja Winch – vändaga ülesse keritav. Lähemalt saab lugeda siit.

Linus sisemine nöörisüsteem
Linus sisemine nöörisüsteem Foto: Hõbesõlg OÜ

Masti kinnitamine

Mastid kinnitatakse tavaliselt betoonalusele – kõigepealt tuleb pinnasesse kaevata auk, valada sinna betoon ning paigaldada ankrupoldid ning loodida hingeplaat. Peale nädalast vundamendi kivistumist, kinnitatakse hingeplaadi külge mast ning lükatakse see püsti. Klaasplastist lipumasti jaksab püsti lükata üks mees, metallist mast on tunduvalt raskem.

Kui juhtub, et masti jaoks pole võimalik vundamenti valada, näiteks on tegemist linnamaa või kaitsealaga, tänavakivid on juba paigaldatud või on tegemist ajutise mastivajadusega mõne ürituse tarbeks, saab masti kinnitada liigutatavate 450 kg või 650 kg aluste külge. Aluseid müüb samuti Hõbesõlg.

Betooniraskus Paldiskis
Betooniraskus Paldiskis Foto: Hõbesõlg OÜ

Lipukangas

Lipukangas peab vastu pidama tuultele ja sademetele ning olema seega väga tugev. Seetõttu on soovitatav valida sellised lipud ja vimplid, mis on mõeldud ekstreemtingimustesse. Kauakestvad on näiteks võrkkangast lipud.

Hõbesõlg OÜ lipp linus mastil
Hõbesõlg OÜ lipp linus mastil Foto: Hõbesõlg OÜ

Hooldamine

Lipumasti soetamine võiks olla ühekordne kulutus, aga sel juhul on oluline, mis materjalist masti valite. Klaasplastikust mastid on pikaealised ja ilmastikukindlad ega vaja hooldust. Küll tasub aeg-ajalt kontrollida ankrupoltide mutreid ning neid vajadusel pingutada. Samuti hoida silma peal nööri, nöörikonksude ja tipukuuli korrasolekul. Lipumaste võiks korda või kaks aastas pesta ja vahatada, siis säilib lipumast kauem korrektsena.

Valgustus

Rahvuslipp tohib olla heisatud päikesetõusust päikeseloojanguni (välja arvatud Jaanipäev, mil lipp võib kogu öö lehvida), ent siiski tohib olla lipp heisatud ka juhul, kui lipumast on valgustatud. Kulukas ja aeganõudev võimalus selleks on vedada lipumastini elekter, ent oluliselt soodsam variant on paigaldada päikesepatareil töötav valgustus. Kui on huvi solar tipuvalgustuse kohta, küsige Hõbesõlg OÜ-lt julgesti pakkumist.

Solar tipuvalgustusega Tori Lasteaia lipumastid
Solar tipuvalgustusega Tori Lasteaia lipumastid Foto: Hõbesõlg OÜ

Hõbesõlg OÜ on Pärnumaal tegutsev ettevõte, mis tegeleb Eestis toodetud lipumastide müümise ja paigaldamisega. Soovi korral on huvilised oodatud ettevõtte esindusse Tori valda, Pulli külla (Sindi raudtee silla kõrval), kus saab näha mastide näidiseid ning rohkem informatsiooni lipumastide ja mastilippude kohta!

www.hobesolg.ee

Copy
Tagasi üles