Järjekordne kaevandus üritab Nõmme linnaossa trügida (2)

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
m-ameti kaardilt on näha, et kavandata uuringuala jääb Viljandi maantee ja Raku järve vahelisele metsaga kaetud alale.
m-ameti kaardilt on näha, et kavandata uuringuala jääb Viljandi maantee ja Raku järve vahelisele metsaga kaetud alale. Foto: Kuvatõmmis

Riigi keskkonnaamet teatas Tallinna linnale, et on võtnud menetlusse järjekordse geoloogilise uuringu loa taotluse linna territooriumil.

Uuringuluba taotletakse Harju maakonnas Tallinna linnas Nõmme linnaosas riigile kuuluval

kinnistul Viljandi mnt 34a. Taotluse on esitanud Sokkel Karjäärid OÜ. Samale omanikule kuuluv firma Sokkel Holding OÜ esitas möödunud aastal uuringuloa taotluse, et uurida Viljandi maantee ja Ülemiste järve vahele jäävat metsaga kaetud liivamaardlat.

Tookord ütlesid linnaisad uuringutele resoluutse «ei» ning kinnitasid, et pealinna territooriumil ühtegi karjääri avada ei lubata.

Praegu taotleb ettevõtja uuringuluba teisel pool Viljandi maanteed, Alexela tankla ja selle läheduses asuvate elamute ning Raku järve vahele jääval maatükil. Abilinnapea Vladimir Svet kinnitas Postimehele, et linna seisukoht pole muutunud.

«Meil on sellele taotlusele vastamiseks peaaegu kaks kuud aega, aga pole mõtet nii kaua oodata. Vastus on see, et me ei kooskõlasta seda geoloogiliste uuringute taotlust, sest me ei taha linnaruumi uusi karjääre. Meil on juba olemas Väo karjäär, mis on iseenesest piisavalt kaalukas argument, et linna territooriumile selliseid asju rohkem mitte lubada. Pealegi tuleks see karjäär üsna suure roheala arvelt. Sealsamas on ka elamud ja seetõttu me ei näe võimalust seda taotlust kooskõlastada,» rääkis Svet.

Ta lisas, et ametlik dokument veel jõuab riigi keskkonnaametini, aga nii nagu öeldi mullu, öeldakse ka tänavu: linnavõim ei toeta uute karjääride rajamist, uute kaevanduste loomist Tallinnas. «Nii et me ei kooskõlasta selle geoloogilise uuringu loa taotlust,» kinnitas Svet.

Keskkonnaameti maapõuebüroo juhataja Martin Nurme selgitas möödunud aastal, et loa menetlemisel küsitakse vastava kohaliku omavalitsuse nõusolekut. «Kui Tallinna linn kas maaomanikuna või kohaliku omavalitsusena keeldub, on see meile aluseks, et mitte anda uuringuluba ning menetlus lõpetada,» selgitas Nurme. Nimelt taotleti möödunud aastal uuringuluba linnale kuuluval maal, praegusel juhul on tegu riigimaaga. Igal juhul piisab keskkonnaametile menetluse lõpetamiseks sellest, et kohalik omavalitsus ei kooskõlasta uuringuloa taotlust.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles