Zelenskõi sõnul peidab Venemaa Mariupolis tuhandeid tapetuid

Copy
President Volodõmõr Zelenskõi ÜRO Julgeolekunõukogu istungil kõnelemas.
President Volodõmõr Zelenskõi ÜRO Julgeolekunõukogu istungil kõnelemas. Foto: PETER FOLEY/Scanpix

Venemaa blokeerib humanitaarabi juurdepääsu ümberpiiratud sadamalinnale Mariupolile, kuna soovib varjata tõendeid seal hukkunud tuhandete inimeste kohta, ütles kolmapäeval Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.

«Põhjus, miks me ei pääse humanitaarabiga Mariupolisse, on just see, et nad kardavad, et maailm näeb, mis seal toimub,» ütles Zelenskõi Türgi telekanalile Haberturk.

«Ma arvan, et see on seal tragöödia, see on põrgu, ma tean, et see ei ole kümned, vaid tuhanded inimesed, kes on seal tapetud ja tuhanded haavatud,» jätkas Zelenskõi.

President avaldas siiski veendumust, et Venemaal ei õnnestu kõiki tõendeid varjata.

«Nad ei saa seda kõike varjata ja matta kõiki neid ukrainlasi, kes hukkusid ja kes on vigastatud. See on lihtsalt selline arv, see on tuhanded inimesed, seda on võimatu varjata,» rääkis Zelenskõi.

President lisas, et Venemaa on juba püüdnud varjata tõendeid kuritegude kohta väljaspool Kiievit asuvas Butša linnas ja mitmes selle lähedal asuvas kogukonnas.

«Nad põletasid peresid. Peresid. Eile leidsime taas uue ohvrite pere: isa, ema, kaks last. Väikesed, väikesed lapsed. Sellepärast ma ütlesin, et nad on natsid,» rääkis Zelenskõi.

Küsimusele Venemaaga rahuläbirääkimiste jätkamise kohta vastas Zelenskõi, et need peavad niikuinii toimuma.

«Ma arvan, et ilma selleta on seda sõda raske peatada,» sõnas Zelenskõi.

Ukrainas evakueeriti kolmapäeval sõjategevuse eest 4900 tsiviilisikut, teatas asepeaminister Irõna Vereštšuk televisioonis.

Vereštšuk täpsustas, et Vene vägede ümberpiiratud Ukraina sadamalinnast Mariupolist ja Berdjanski linnast õnnestus busside ja oma sõidukitega evakueeruda 3700 inimesel, kellest umbes 1200 Mariupolist.

Ülejäänud evakueeriti teistest Ukraina linnadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles