Tänasest saab liituda jalgrattaliikluse kaardistamise aktsiooniga

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Jalgrattaga sõitmine peaks Tallinnas lähiaastatel märgatavalt mugavamaks muutuma.
Jalgrattaga sõitmine peaks Tallinnas lähiaastatel märgatavalt mugavamaks muutuma. Foto: Sander Ilvest

Tallinna linn kutsub alatest tänasest rattureid osalema rahvusvahelises mobiilsusuuringus, millega kaardistatakse juunist septembrini nende liikumisteekondi.

Kogutud andmed annavad võimaluse linnal rattaliiklust põhjalikumalt analüüsida ning edaspidi rattateede mugavust ja ohutust parandada. Tallinn osaleb välisprojektis «Bicification – jalgrattakasutuse suurendamine linnaliikluses», mille eesmärk on toetada Euroopa linnade üleminekut rohelisele, aktiivsele liikumisele. Et uuringus osalejate jalgrattasõite usaldusväärselt jälgida ja neid nähtud vaeva eest ka tänada, saavad ratturid läbitud kilomeetrite eest koguda preemiaid.

Lähitulevikus on plaanis Tallinnas ainuüksi Kesklinna rajada ligikaudu 40 kilomeetrit uusi rattateid ning tõsta olemasolevate rattaradade ja -teede ohutust. «Meie eesmärgiks on järk-järgult viia ellu Tallinna rattastrateegia ning soodustada jalgratta muutumist igapäevaseks sõiduvahendiks. Oluline on projektide väljatöötamisse kaasata inimesi, kes reaalselt Tallinna rattateedel igapäevaselt liiklevad. Nii saame teada, kas planeeritavad teed on nende jaoks mugavad ja ohutud ning asuvad ka reaalselt trajektooril, mida ratturid kasutavad,» ütles abilinnapea Vladimir Svet

«Ootame kõiki huvilisi rattureid uuringust osa võtma! Kõik saavad panustada linna rattasõbralikumaks muutmisega. Meil on sellega pikk tee minna ja me oleme valmis selle nimel pingutama,» lisas Svet.

Bicificationi uuring algab 1. juunil ja lõppeb 30. septembril 2022. Linn loodab kaasata projekti 500 ratturit, kes moodustaksid geograafilistest ja sotsiaalmajanduslikest aspektidest lähtuvalt Tallinna representatiivse valimi. Projektis saavad osaleda kõik kodanikud, kes elavad või töötavad Tallinnas, on registreerumise hetkel vähemalt 18-aastased ja kasutavad nutitelefoni. Osalejad kinnitavad oma jalgrattale Pin Bike’i komplekti, millega ratturi liikumist kaardistatakse. Projektis saab osaleda vaid tavalise jalgrattaga, elektrilise jalgrattaga osalemine ei ole kahjuks võimalik.

Tallinna uuringupartneriks Bicificationi projektis on Tallinna Tehnikaülikool. «Bicificationi unikaalne seade võimaldab vabatahtlikkuse alusel ja anonüümselt salvestada andmeid inimeste liikumise kohta, aga ka täiendavalt küsida liikumiste põhjuseid jms. Selliselt võimaldab Bicificationi projekt Tallinna linnal esmakordselt mitte vaid kaardistada ratturite liikumistrajektoore ja -ulatust, vaid ka analüüsida põhjuseid, miks ratturid just selliseid liikumistrajektoore kasutavad,» selgitas TalTechi sotsiaalteaduslike suurandmete professor Anu Masso.

«Lisaks võimaldab Bicification mängulise lähenemise ja «müksamisega» julgustada inimesi rattaga sõitma ning planeerijatega jagama infot takistuste kohta, mis rattaga sõites teele ette tulevad, nagu näiteks kõrged äärekivid, aga ka informeerima võimalustest, nagu võimalikest avalikest joogikohtadest. Rahvusvaheliselt on selline ratturite oma liikumisandmete vabatahtlik jagamine muutunud levinud ja populaarseks viisiks, kuidas kodanikuna linna taristu kujundamises kaasa rääkida. Bicificationi projektis osalemine on suurepäraseks võimaluseks andmekodanikuks olemiseks – osalemaks andmete läbi Tallinna linna paremaks elukeskkonnaks muutmisel,» rõhutas Masso.

Uuringus osalemiseks saab ennast alates tänasest, 12. aprillist registreerida aadressil: https://bicification-project.eu/join/. Soovijate seast valitakse 500 osalejat, võttes arvesse osalejate keele, soo, vanuse ja kodulinnaosade tasakaalu. Edukaid kandideerijaid teavitatakse uuringus osalemisest ja edasistest sammudest e-kirjaga hiljemalt 13. mail.

Iga uuringus osaleja saab teenida rattaga sõites kilomeetripreemiaid summas kuni 1 eurot päevas ja 30 eurot kuus. Preemia põhineb kilomeetritel, mis on läbitud järgmisel kaardil märgitud linnaalal: https://link.pin.bike/TallinnMap. Iga kogutud 10 euro kohta loob rakendus automaatselt 10 euro väärtuses vautšeri, mida saab kasutada erinevates projektis kaasa löövates Tallinna poodides.

Bicificationi projekti rahastatakse Euroopa Innovatsiooni- ja Tehnoloogiainstituudi (EIT) programmist EIT for Urban Mobility, mille raames soovitakse kiirendada positiivseid muutusi liikuvuses, et teha linnaalad elamisväärsemaks.

Projekti kaasatakse neljaks kuuks 1500 kasutajat kolmest linnast (Eestist Tallinn, Türgist Istanbul, Portugalist Braga). Järgneva viie aasta jooksul plaanitakse üle Euroopa hõlmata 100 000 inimest 90 linnast. Need kasutajad saavad kohalikelt ametiasutustelt preemiaid. Linnad saavad omakorda vastu väärtuslikke ja usaldusväärseid liikuvusandmeid.

Tallinna linna poolt kureerib projektis osalemist Tallinna strateegiakeskuse välisprojektide kompetentsikeskus ning uuringupartneriks on Tallinna Tehnikaülikool – TalTech.

Rohkem teavet projekti kohta leiab aadressilt www.tallinn.ee/est/valisprojektid/Bicification-jalgrattakasutuse-suurendamine-linnaliikluses.

Küsimuste korral võib kirjutada aadressil rattaprojekt@tallinnlv.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles