Kauaoodatud maamessil Belarusi traktoreid ei näe

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Indrek Tammeli juhitava ettevõtte A. Tammeli messiplats on kõik 28 maamessi korda olnud ühe ja sama koha peal.
Indrek Tammeli juhitava ettevõtte A. Tammeli messiplats on kõik 28 maamessi korda olnud ühe ja sama koha peal. Foto: Sille Annuk/Tartu Postimees

Balti riikide suurim põllumajandusteemaline näitus ehk maamess Tartu Näituste messikeskuses tõi juba enne eilset avamist värava taha järjekorra, mis näitas, et sündmust oli pärast kaheaastast pausi huviga oodatud.

Kõigil 28 maamessil, mis tavapäraselt on toimunud messikeskuses sees ja selle ümber, on teadaolevalt alati osalenud vaid maaülikool ning Jõgeval tegutsev põllumajandusmasinate müüja AS A. Tammel. Viimasel on igal aastal ka plats sama koha peal – messihalli ees asfaldil. Tänavu 30. tegutsemisaastat tähistav A. Tammel tõi seekord välja 24 eri liikurit ja seadet, on aga pidanud loobuma ühe kaubamärgi, Venemaa agressiooni toetava Valgevene Belarusi traktorite müügist. Küsimusele, kas Minski traktoritehase toodangut enam Eestisse ei tooda, vastas Indrek Tammel, et kõik sõltub sellest, kui kaua kestab sõda ning kas ja kuidas muutub poliitiline olukord Valgevenes. Lisaks peab tehas ka ise palju panustama ja tootmistehnoloogiaid muutma, et vastata Euroopa Liidu nõuetele.

Seni müüs A. Tammel keskmiselt 50–70 Belarusi traktorit aastas, nüüd tuleb leida neile asendust. Mis saab aga varuosadega? Tammeli sõnul on Poolas ja Leedus üsna arvestatavad Belarusi traktorite varuosalaod, seega ei peaks Eesti põllumees niipea hätta jääma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles