Miks eelistada tugevast ristkihtpuidust ehitatud tehasemaja?

Copy
2021 auhinnatud maja
2021 auhinnatud maja Foto: Finnlog

Maja ehituseks on palju viise ja materjale, kuid aasta-aastalt pannakse aina enam rõhku soojapidavusele, loodussõbralikele materjalidele ning valmimiskiirusele. 2003. aastast eramajade projekteerimise, müügi ja ehitusega tegelev Finnlog ehitab hooneid ristkihtpuidust ehk vähemalt kolmekordsest massiivpuitmaterjalist, mis vastab ka kõige kõrgematele nõudmistele.

„Ristkihtpuit ehk CLT on valmistatud taastuvast loodusressursist, on väga tugev ja stabiilne. Oleme lisanud puitmaterjalile soojustuskihiks nii-öelda kasuka, mis annab suurepärase isolatsioonivõime ning energiatõhususe,” tutvustab Finnlog OÜ müügijuht Kuldar Arro.

Arendusjuht Üllar Aun lisab, et toodet arendades oli üheks eesmärgiks laiendada arhitektuurseid võimalusi, et ristkihtpuidust hooneid saaks ehitada erinevatesse keskkondadesse. Tänu oma stabiilsusele võimaldab materjal planeerida ka lennukamaid projekte, olles samas naturaalne ja loodussõbralik.

2022 aastal auhinnatud maja
2022 aastal auhinnatud maja Foto: Finnlog

Üheks oluliseks eeliseks on ka valmimise kiirus. „Kui valdavalt ehitatakse maju kohapeal ehitusplatsil, mis on aeganõudev ning ilmastikutingimustest sõltuv, siis meie puitkonstruktsioonid valmivad tehases, olles kaitstuna tuule, temperatuurikõikumiste ja sademete eest. Paneelidesse paigaldatakse eraldi karkass, soojustus, tehnosüsteemid, elektrikaablid. Ja platsil pannakse hoone moodulitest kokku,” selgitab Arro.

Lisaks sellele, et sisetingimustes toodetud konstruktsioon valmib kiiremini, kulub selle peale ka vähem energiat ja materjali. Puit on taastuv loodusressurss ja selle ökoloogiline jalajälg on oluliselt väiksem võrreldes muude levinud materjalidega, sest puit on suurepärane süsiniku ladustaja.

Aun nendib, et kui seaduse järgi võivad alla 220-ruutmeetrised hooned olla B-energiaklassi majad, siis Finnlogi ehitatavad CLT kontseptsiooni hooned reeglina edestavad reaalses kasutuses mõõdetud energiakulus seda normi peaaegu kahekordselt. Kindlasti peab aga majal olema kõrgema energiaklassi saamiseks lisaks kvaliteetsetest materjalidest ja oskuslikult ehitatud seintele, katusele ning energiasäästlikele ustele-akendele ka korralik kütte- ja ventilatsioonisüsteem. Aina olulisemaks faktoriks saab viimastel aastatel energiaklassi tõstmisel ka päikeseenergia või muud looduslikud energiaallikad. Finnlogi kogemused elamuehituses on suured ning nende suund on olnud alati kvaliteedile. Selleks on tehtud regulaarselt hoonetele alarõhuteste, mille tulemused kinnitavad lubatud kvaliteeti.

„Kliendid armastavad täispuidu mugavust, massiivsust ja mõnusat sisekliimat, mis meie majades on. See on ühteaegu nii looduslähedane kui ka energiasäästlik. Finnlogi majad valmivad nagu rätsepaülikonnad – iga projekt on meie jaoks unikaalne ning pakume oma ehitusteenust täisteenusena ehk võtmed kätte lahendusena. Heaperemehelikult hoolitsetud Finnlogi maja kestab põlvest põlve,” sõnab Arro. „Meie eesmärk on ehitada keskkonnasõbralike ja naturaalseid elukeskkondi, toetada igakülgset loovust ja arendada liimpuidust palkmajade arhitektuuri.”

Tekkis huvi?

Loe lähemalt www.finnlog.ee või võta meiega ühendust telefonil 622 5845 või e-kirja teel info@finnlog.ee

Mis on ristkihtpuit?

Ristkihtpuit ehk CLT (inglise keeles Cross Laminated Timber) on mitmekihiline massiivpuitmaterjal, mille kihid on sõrmjätkatud ning omavahel vaheldumisi risti kokku liimitud. See tagab suure koormustaluvuse ja stabiilsuse ka niiskuse suhtes. Kihtide arv on paaritu, näiteks 3, 5 või 7 kihti. Kaalult on ristkihtpuit terasest 16 ja betoonist 5 korda kergem. Ristkihtpuitu kasutatakse välis- ja siseseinte, laepaneelidena.

Copy
Tagasi üles