Jaani Ukrainast: pole ühtegi maja ega aeda, mis poleks sõelapõhjaks lastud

BNS
Copy

Siseminister Kristian Jaani viibis neljapäeval koos Balti ja Poola kolleegidega Ukrainas, kus sõlmiti ühine koostöölepe piiriülese kuritegevuse ennetamiseks ja sõjajärgseks Ukraina siseministeeriumi valitsemisala taastamiseks.

Koostöölepe allkirjastati Venemaa Föderatsiooni vägede puruks pommitatud Antonovi lennuväljal maailma suurima kaubalennuki Mriya vraki taustal.

Siseminister ütles sõnavõtus, et Eesti jätkab Ukraina toetamist võitluses Venemaa agressiooni vastu. See puudutab nii otsest poliitilist ja praktilist toetust Ukrainale kui ka sõjajärgset ülesehitamist. Samuti karme sanktsioone Venemaale.

«Venemaa ei tohi seda sõda võita. Sõja hind peab olema Venemaale väga kallis ja kõik Ukraina sissetungi eest vastutajad peavad saama karistatud. On ülioluline, et Ukraina saaks Euroopa Liidu ametliku kandidaatriigi staatuse – Eesti toetab seda täielikult,» ütles Jaani.

Eesti ekspertide abi on Ukrainale väga vaja

Eestis on praegu ligi 36 000 sõjapõgenikku, kellele on pakutud igatist abi. Eesti on Ukrainale kohapeal pakkunud sõja algusest saadik vajaduspõhist abi ja seda tehakse ka edaspidi. Jaani ütles, et Eesti humanitaarabi kogupanus on üle 16 miljoni euro, sealhulgas on ka kodanikuühiskonna ja erasektori toetus.

Siseministeeriumi valitsemisalast on Ukrainale saadetud erinevat liiki abi. «Oleme Ukrainasse saatnud merepääste- ja pommiülikondi, välivoodeid, välitelke, generaatoreid, voip-telefone ja palju muud. Meil on valmisolek saata 48-tunnise etteteatamise ajaga kohapeale ka demineerijad,» ütles Jaani.

Samuti on Eestil valmisolek saata Ukrainasse varingupääste ja katastroofiohvrite tuvastamise meeskond. «Siin on piirkondi, kus pole ühtegi maja ega aeda, mis poleks sõelapõhjaks lastud. Meie ekspertide abi on Ukrainas väga vaja,» tõdes Jaani.

Jaani kohtus Ukraina siseministri ja tema asetäitjatega Kiievis ning käidi ka Butšas. Ministrid kirjutasid Hostomelis – pommitatud Antonovi rahvusvahelises lennujaamas maailma suurima kaubalennuki Mriya vraki taustal – alla Ukraina sõjajärgse taastamise ühisdeklaratsiooni, millega andsid lubaduse aidata taastada Ukraina siseturvalisuse valdkond ja teha koostööd piiriülese kuritegevuse, sealhulgas inimkaubanduse ennetamiseks sellega võitlemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles