Jõhvis joosti vabaduse ja Ukraina põgenike laste eest

Teet Korsten
, reporter
Copy
Sajad jooksjad Jõhvi II vabadusevalvuri jooksu stardis.
Sajad jooksjad Jõhvi II vabadusevalvuri jooksu stardis. Foto: Maila Meldre

3. juunil toimus Jõhvis Viru vangla eestvedamisel vabadusevalvuri jooks, millega kaasnes rahvapidu äsja valminud staadionil ja intellektuaalne korra, julgeoleku ja korruptsiioniteemaline arutelu.

Heategevusjooksule oli eelregistreerunud ligikaudu 400 jooksjat ja kõndijat. Jõhvi saabusid teiste seas jooksma nii vanglateenistuse töötajaid üle kogu Eesti kui ka näiteks mitukümmend kaitseväe ajateenijat ja Sisekaitseakadeemia kadetti. Jooksjaid ja kõndijaid oli korraldajate sõnul kokku 384, lisaks mitusada külastajat, uudistajat, esinejat. Kogu ürituse osales üle 700 inimese.

Osaleda oli võimalik nii 5- kui ka 10kilomeetrisel jooksul. Pikemal distantsil osalejad viis rada ka Viru vangla juurde, kus tehti auring ümber vangla perimeetri, kuhu tavaliselt kõrvalisi isikuid ei lubata.

Jooksu osalustasud lähevad sõja eest Eestisse põgenenud ja Ida-Virumaal turvalise paiga leidnud Ukraina laste toetuseks

«Eelmisel aastal toetasime jooksust saadud tulu eest Sotsiaalkindlustusameti Ida Lastemaja, sel aastal Eestis viibivaid Ukraina lapsi. Läbielamisi ei saa võrrelda, see ei ole ka eesmärk ja ükskõik, kui väga tahame ette kujutada, mida need lapsed läbi elavad, ei ole see võimalik. Küll aga on võimalik neid lapsi toetada ja anda neile turvatunnet läbi tegevuste või asjade, mis meie jaoks on igapäevased ja elementaarsed, kuid nende jaoks kui mitte võimatud siis raskesti kätte saadavad. Kui suudame kasvõi ühes lapses hetkeks või pikemaks ajaks turvatunnet tekitada või tagada elementaarseid igapäevaseid asju, olen õnnelik ja mind valdab tänutunne kõikide ees, kes oma panuse andsid, seda nii kogu korraldusmeeskonna, toetajate kui ka kõikide osalejate ees,» kirjeldas Viru Vangla personalijuht Jaanika Mikk end vallanud emotsioone.

Staadionil toimusid ka lühemad lastejooksud, millel osalemine oli tasuta. Piduliku avatseremoonia järel näitasid staadionil oma oskusi vangla relvastatud eriüksuse liikmed.

Heino Lipu nimelist staadionit ümbritsev ala muutus üheks päevaks tegevuste alleeks. Seal sai osaleda enesekaitsekoolituse näidistrennis, uurida vanglateenistuse saatebussi, relvi ja erivahendeid, panna end proovile vanglakambrist keelatud esemete leidmisel ning tutvuda sisekaitseakadeemia justiitskolledžis õppimise võimalustega, aga ka vanglateenistuses töötamisega. Jõhvi promenaadil oli avatud ka ajutine laste meelelahutusala ja kohvik.

Päeval oli võimalus vaadata vanglateenistuse teenistuskoerte esinemist. Põneva spordipäeva kontserdil esinesid Dance Box Studio, rahvatantsuansambel Jõhvikas, Peeter Priks. Laval toimus diskussioon turvalisuse teemal, kus arutlesid Viru Vangla direktor Marek Aas, Kaitsepolitsei Virumaa osakonna direktor Andres Kangur, Integratsiooni Sihtasutuse juhataja Irene Käosaar, kes asub kohe Narva riigigümnaasiumi juhiks, ja Ida prefektuuri Jõhvi politseijaoskonna juht Andreas Kliimant. Päeva lõpetas ansambli Traffic kontsert.

Päeva juhtinud endine vanglateenistuja Aare Jamnes võttis ürituse mõtte kokku nii: «Eestlaste kaitsetahe on kõrge ja kaitsta tahame ka kõiki neid, kes ennast ise veel kaitsta ei suuda. Loodan, et igaüks leiab viisi, kuidas kaitsetahte suurendamiseks oma panus anda, olgu selleks vabatahtlikuna sisejulgeolekus osalemine, Kaitseliidu või tema allorganisatsioonidega liitumine, lähedaste ettevalmistamine keerulisteks aegadeks, heategevus või sportimine, et olla terve ja positiivne.»

Esimene vabadusevalvuri jooks toimus Jõhvis eelmisel aastal, kui Viru vangla tähistas sel moel oma 15. sünnipäeva. Siis tuli rajale 150 osalejat vanglateenistuse meeskonnast ja partnerorganisatsioonidest. « Saime sellest palju positiivseid emotsioone ning sel aastal otsustasime selle veelgi suuremalt ette võtta ning korraldada avaliku ürituse, kuhu on oodatud kõik soovijad, et pakkuda ka Jõhvi ja selle ümbruskonna inimestele ja kaugematele külalistele häid elamusi.» ütles Viru Vangla projektijuht Virve Linder põhjuseks, miks sel korral avaliku ürituse kasuks otsustati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles