Putin väänab maadevallutuse nimel ajalootõde ja rahvusvahelist õigust (6)

Margus Martin
, ajakirjanik
Copy
Mais Peterburi asutamise 319. aastapäeva tähistamiseks paigaldatud hiiglaslik reklaambänner koos sellel ilutseva linna asutaja tsaar Peeter I pildiga.
Mais Peterburi asutamise 319. aastapäeva tähistamiseks paigaldatud hiiglaslik reklaambänner koos sellel ilutseva linna asutaja tsaar Peeter I pildiga. Foto: Anatoly Maltsev/Scanpix

Avalikul esinemisel Moskvas oma käitumist tsaar Peeter I omaga võrrelnud Venemaa presidendi Vladimir Putini ajalookäsitlus ei pea kuigivõrd paika, nentis ajaloolane Andres Adamson idanaabri riigijuhi hiljutisi väljaütlemisi kommenteerides.

Putin lausus neljapäeval Moskvas Peeter I 350. sünniaastapäeva näitust külastades, et kui Peeter I asutas Peterburi linna ja kuulutas selle Venemaa pealinnaks, ei tunnistanud ükski Euroopa riik piirkonna Venemaale kuulumist. «Jääb mulje, et Rootsiga [Põhjasõjas Läänemere ülemvõimu pärast] võideldes röövis ta seal midagi. Ta ei võtnud midagi, ta võttis tagasi,» rääkis Putin. «Kõik pidasid seda Rootsi osaks. Aga slaavlased olid seal elanud juba ammusest ajast koos soome-ugri rahvastega. Meie kohus on ka tagasi võtta ja tugevamaks muutuda.» Viimase lausega vihjas president ilmselt Ukraina sõjale.

«Suur Põhjasõda polnud Venemaa seisukohast mitte kaitse-, vabadus- või mõni muu selline sõda, vaid koos oma liitlastega alustatud avalik vallutussõda raskustes Rootsi riigi vastu,» tõdes Adamson. Tema sõnul oli see ühtlasi enda toonases Euroopa suurpoliitikas jõuga kehtestamise sõda, sooviga muutuda lihtsalt väga suurest riigist suurriigiks selle sõna tollases mõttes.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles