Välisministeerium kutsus Putini sõnavõtu pärast välja Venemaa suursaadiku (19)

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Vene Föderatsiooni suursaadik Vladimir Lipaev (prillidega) Kaitseväe kalmistul pronkssõduri juures.
Vene Föderatsiooni suursaadik Vladimir Lipaev (prillidega) Kaitseväe kalmistul pronkssõduri juures. Foto: Mihkel Maripuu

Välisministeerium kutsus reedel välja Venemaa Föderatsiooni suursaadiku Eestis Vladimir Lipaevi, et väljendada hukkamõistu president Vladimir Putini hiljutisele sõnavõtule.

Venemaa suursaadikuga kohtunud välisministeeriumi asekantsler Rein Tammsaare sõnul on äärmiselt kahetsusväärne see, mida ütles president Putin muu hulgas Eesti linna Narva kohta. Ajal, mil Venemaa viib Ukraina omariikluse ja rahva hävitamise kaudu ellu oma revanšistlikku Russkii Miri ideoloogia kastmes poliitikat, on ka see täiesti vastuvõetamatu, lisas Tammsaar.

«Ukraina-vastase agressiooni taustal sel nädalal Venemaa Riigiduumasse esitatud seaduseelnõu, millega soovitakse tühistada Leedu iseseisvust tunnustanud määrust, samuti teiste riikide ähvardamine «denatsifitseerimise» ja «demilitariseerimisega» on ohtlikud ja vastutustundetud.»

«Selle asemel, et püüelda rahvusvahelise õiguse austamise poole ning lähtuda oma tegevuses riikide suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse põhimõttest, on Venemaa üritanud rakendada oma imperialistlike ambitsioonide vankri ette lisaks armeele ka propaganda, kasutades selleks muu hulgas ka ajaloo võltsimist. Selline lähenemine on määratud läbikukkumisele ja lõpuks see võib osutada ohtlikuks ka Venemaale endale,» lisas Tammsaar. 

«Eesti ei väsi kordamast, et Venemaa on Ukrainasse tungides rikkunud rängalt rahvusvahelist õigust ja peab viivitamata täitma Rahvusvahelise Kohtu 16. märtsi otsust. Kutsume taas Venemaad üles oma väed Ukrainast viivitamatult välja viima, lõpetama sõjategevuse ning austama Ukraina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust tema rahvusvaheliselt tunnustatud piirides.»

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles