7 soovitust põnevaks päevaks suvises Tartus

Tartu 2024
Copy
Foto: Kiur Kaasik

„Tartu – väike puust linn” laulis kunagi ansambel Jää-äär. Tegelikult on Tartu midagi hoopis rohkemat. See on koht, kus saab veeta nii pikemat kui ka lühemalt puhkust, saab seigelda, sportida, loodust, ajalugu ja arhitektuuri nautida, aga ka suurepärastes toidukohtades lasta parimatel paladel hea maitsta. Koos Visit Tartu turismiekspertidega koostasime ühe põneva päeva Eesti ülikoolipealinnas.

1. Tartus leiab ägeda toidukoha igale maitsele

Päeva tuleb kindlasti alustada mõnusa hommikusöögiga ning Tartus leiab igale maitsele mõne ägeda koha. Näiteks Karlova Kohv on pudruarmastajate jaoks superkoht, kus pakutakse hommikuputru alati koos lisanditega ja pühapäeviti üllatatakse fantaasiarikaste pannkookidega. Mandli kohvik Toomemäe nõlval pakub hõrke koogielamusi ning Aparaaditehase hoones asuva kohvik-resto Trikster Tihane menüüst leiavad muuhulgas maitsekaid roogasid taimetoiduarmastajad. Visittartu.com leheküljelt on Tartu hommikusöökide kohta avaldatud terve artikkel – loe, vali oma lemmik ja lase roogadel hea maitsta!

2. Vingeim kohtumispaik on Loomelinnak Aparaaditehas

Riia ja Kastani tänava nurgal paiknev hipsterlik Aparaaditehas on vanasse vabrikukompleksi rajatud universaalne kultuuritehas, mis üllatab rohke tänavakunsti ning industriaalse interjööriga. Siin on endale kodu leidnud paljud loomeettevõtjad, kunstnikud ja disainerid, toidukohad ja käsitööpoekesed. Teiste hulgas asub siin TYPA trüki- ja paberikunstikeskus, kus on tõeliselt hea võimalus avastada trükikunsti saladusi, katsetada ajaloolisi trükitehnikaid, teha käelist tegevust ja saada väike meene kojugi kaasa.

Foto: Kiur Kaasik

3. Tartu rattaringlus paneb kadestama

Ei ole vist sugugi vale öelda, et kogu Eesti kadestab Tartut ülelinnalise rattaringluse pärast, tänu millele jõuab linna ühest otsast teise kiiresti, soodsalt ja mugavalt. Seega Tartut külastades peab kindlasti proovima rattaringluse rattaid ja miks mitte „külastada“ nende abil näiteks nutikaks, säästlikuks ja visuaalselt atraktiivseks renoveeritud 1960. aastate korterelamuid ehk smartovkasid ja imetleda vabaõhu linnagaleriid. Tänavakunsti ja imelist puitarhitektuuri näeb muidugi ka Karlovas ja unikaalses Supilinnas.

4. Ainulaadne Autovabaduse Puiestee

Tartu on ajalukku läinud veel ühe ägeda ettevõtmisega – suvise Autovabaduse puiesteega, mille eesmärk on elavdada kesklinna, pakkudes põnevaid vaba aja veetmise võimalusi, tuues kokku erinevad põlvkonnad ja tugevdades kogukonnatunnet. Tänavu 1. juulist kuni 14. augustini toimuv Autovabaduse puiestee toob külastajateni muusikalised etteasted, tantsuõhtud, meelelahutusüritused, toiduturu, rannabaari, välikino, seikluspargi, veeatraktsioonid ning maitsva tänavatoidu. Programmis esinevad KukerPillid (10.07), Rita Ray (16.07), Horoskoop ja Heidy Tamme (23.07), Raul Ojamaa (29.07) ning Ewert and the Two Dragons (14.08). Augusti esimene nädalavahetus toob Vabaduse puiesteele Tartu toidu- ja veinifestivali, kus üles astuvad Jüri Pootsmann (5.08) ja Alika Milova (6.08).

5. Eesti Rahva Muuseumis leiab alati midagi uut

Kes pole veel seni jõudnud külastada Eesti Rahva Muuseumi (ERM), sel on küll viimane aeg külaskäik teha. Aga ka neil, kes seal juba käinud, tasub uuesti teekond ette võtta. Ligi 6000 m² näitusepinda Eesti suurimas muuseumis kutsub püsinäitusel „Kohtumised” avastama eestlaste argipäeva läbi ajaloo ja saama osa soome-ugri rahvaste eluolust püsiväljapanekul „Uurali kaja”. Muuseumielamust täiendavad vahetuvad näitused. Külastajaid ootab restoran ning laia valikuga muuseumipood. 2016. aastal avatud muuseumi kogudes on üle miljoni säiliku, sealhulgas esemed, fotod, joonised, arhiivimaterjalid ja filmid. Muuseumis on esinduslik kogu kohalikke rahvarõivaid.

Foto: Kiur Kaasik

6. Suvine Emajõgi ja jõeäärsed kohvikuid

Tartu üks suuremaid vaatamisväärsusi on suvine Emajõgi, mida mööda on mõnus seilata ning mille ääres kohvikutes veesillerdust ja laevade möödumist jälgida. Emajõe kaldalt leiab näiteks TOKO suvekohviku, kus luuakse alati nauditavat olemist ehedatest puuküttega grillil valmistatud maitsetest ja värskendavatest suvekokteilidest. Legendaarne kokteilibaar Väike Kuuba Tartu on keskendunud põhjapoolkera parimate mojiotode valmistamisele ning seltsielu hoidmisele linnasüdames. Unustamatu elamuse pakub ka jõeäärne restoran Riffen. Emajõe Linnaujula supluskoht asub Tartus Ülejõe linnaosas Emajõe vasakkaldal ning on suveperioodil populaarseks suvituskohaks. Päevitajatele on liivane rand, lisaks kiiged, ronimisvahendid, liumägi ja korvpallikorv. Siinsest sadamast algavad ka viikingi- ja lodjaretked. Tule vooluga kaasa, avasta Emajõge ning naudi paadisõite päeval, päikeseloojangul või öösel tõrvikuvalguses! 

7. Toomemägi ja Toomkiriku tornid

Suvine Toomemägi pakub mõnusat rohelust ja kena kulgemise võimalust ning kui on soov Tartut kõrgemalt näha, siis miks mitte ronida Toomkiriku tornidesse. Tartu toomkirik on üks suuremaid ning ainus kahe torniga keskaegne kirik Eestis. Kirikut hakati ehitama 13. sajandil, Liivi sõja ajal kirik purustati, kuid täna tegutseb seal Tartu Ülikooli muuseum. Tornid on avatud maist kuni septembrini. Lisaks kaunile vaatele saavad tornide külastajad tutvuda lähemalt Vana-Liivimaa ühe silmapaistvama tellisgootikaehitisega.

Tartu on koos Lõuna-Eestiga 2024. aastal Euroopa kultuuripealinn ja väärib külastamist! Veerand Eestit ehk Tartu koos Lõuna-Eestiga teeb kultuuripealinna egiidi all Eestis midagi sellist, mida varem pole tehtud. NB! Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 viib ellu revolutsiooni keskkonnahoidlikus kultuurikorralduses.

Copy
Tagasi üles