Zelenskõi sõnul saab nädal olema kõigi jaoks väga oluline (1)

BNS
Copy
President Volodõmõr Zelenskõi kõneles teiste seas ka Glastonbury festivalirahvale.
President Volodõmõr Zelenskõi kõneles teiste seas ka Glastonbury festivalirahvale. Foto: JON ROWLEY/Scanpix

President Volodõmõr Zelenskõi märkis pühapäevases videopöördumises tuleva nädala tähtsust Ukraina jaoks, vahendas ukrainlaste meediakanal Unian.

«See nädal saab olema meie kõigi jaoks väga oluline. Seetõttu jätkame tööd kõikidel tasanditel ega aeglusta oma tempot,» ütles riigipea oma videoläkituses 123. sõjapäeva lõpus.

Zelenskõi tõi välja, et rääkis pühapäeval Kanada peaministri Justin Trudeauga. Kõne puudutas kaitsetoetuse tõstmist Ukrainale ja seda, kuidas veelgi suurendada sanktsioonide survet Venemaale.

«Tänasin Justinit muidugi ka juba osutatud abi eest,» lisas president. «Partnerite viivitused meie riigile relvade üleandmisel on samas Venemaale üleskutseks korraldada aina uusi ja uusi rünnakuid,» tõdes Zelenskõi.

Presidendi sõnul jätkab ta nõudmistega, et partnerid annaksid kiiresti üle Ukraina relvajõududele vajalikud relvad. 

Zelenskõi tõi välja, et Vene armee sooritas pühapäeval raketirünnakuid mitmele Ukraina linnale. «Venemaa tulistas pealinna Kiievi pihta taas rakette. Hommikul. Maailma teine armee saavutas seekord «võiduka võidu» lasteaia ja elumaja üle. Hukkus mees, kes oli kõigest 37-aastane. On haavatuid ja nende hulgas on tüdruk, kelle nimi on Ženja ja ta on seitsmeaastane. Suurtüki- ja miinipildujatuli ei lõpe Harkivi oblastis, Sumõ oblastis ega Donbassis,» rääkis president.

Zelenskõi toonitas samas, et osa rakette lasti alla. «Aga ainult osa sellest. Vajame võimsat õhutõrjet – kaasaegset ja täielikult efektiivset ja sellega meil tulebki tegeleda,» jätkas president.

«Okupante tuleb kõigest jõust peksta, et nad ei arvaks, et suudavad kedagi survestada või kuskil kedagi üle mängida. Millest need raketid täna räägivad? Millest räägivad eilsed 62 raketti? Need on Venemaa stiilis ehk eskaleeruda olukorda iga kord, kui rahvusvahelised sündmused toimuvad,» seletas riigipea.

Zelenskõi sõnul on see võimalik ainult siis, kui Ukraina saab kõik, mida küsib ja täpselt sel ajal, mil ta seda vajab: relvad, rahaline toetus ja sanktsioonid Venemaa vastu.

«Selles sõjas ei saa see teisiti olla. Sest just siin – taevas Kiievi kohal, merel Odessa lähedal, maal Harkivi oblastis, Donbassis, Hersonis ja Zaporižžja oblastis – seal otsustatakse, milline saab elu Euroopas tulevikus olema. Just siin Ukrainas otsustatakse seda ja mitte kusagil mujal,» ütles president.

Zelenskõi sõnul pole Venemaal nii palju rakette, kui ukrainlastel on otsusekindlust. «Aga ainult veel võimsamad relvad suudavad Vene relvi peatada,» jätkas president.

Ukraina kaitseminister Oleksii Reznikov rõhutas samuti pühapäeval pärast raketirünnakuid Kiievile, et Ukraina peab võimalikult kiiresti kasutusele võtma tõhusad raketitõrjesüsteemid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles