Kiik: Tallinna haigla rahastuse äravõtmine oleks tervishoiuvastane kuritegu (4)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Senine tervise- ja tööminister Tanel Kiik.
Senine tervise- ja tööminister Tanel Kiik. Foto: Madis Veltman

Endise sotsiaalministri ning tervise- ja tööministri Tanel Kiige (KE) hinnangul vilistab praegune valitsus tervishoiutöötajate ja patsientide heaolule.

Vabariigi valitsus otsustab Euroopa taastekava mahtu vähendada 360,3 miljoni euro võrra ning nõnda jätta rahastamata kolm suurprojekti, mille seas on ka Tallinna haigla, kirjutab Postimees.

Uue Põhja-Eesti meditsiinilinnaku vajalikkusest on Kiige sõnul eksperdid rääkinud aastakümneid ning tervisekriis on selle olulisust suurendanud. «Valitsuse väidetav kavatsus loobuda Tallinna haigla rajamise toetamisest oleks viimaste aastakümnete kõige tervishoiuvaenulikum samm. Masendav, kui viimastest kriisidest pole mitte midagi õpitud ning Reformierakonna ainuvalitsus vilistab nii Eestimaa patsientide kui tervishoiutöötajate heaolule,» kommenteeris ta.

Eesti tervisesüsteem vajab Kiige sõnul kaasaegse ruumilahendusega Tallinna haiglat, mis arvestab tänapäevase nakkuskontrolli vajadusi, lisab haiglavoodeid, võimaldab piiratud meditsiinipersonali paremat koostööd ja parandab patsientidele raviteenuste kättesaadavust.

Tallinna haigla projekti nullimine seaks tema sõnul löögi alla mitte ainult pealinna, vaid kogu Eesti tervishoiusüsteemi toimimise ja tulevase kriisivõimekuse, usub endine minister. «Kavandatava Tallinna haigla vastutuspiirkond on ligi 600 000 elanikku ning ajas kasvav. Tallinna haigla teeninduspiirkond katab Harjumaa, Läänemaa, Saaremaa, Hiiumaa, Raplamaa ning osaliselt Ida- ja Lääne-Virumaa, Pärnumaa, Järvamaa ja Lõuna-Eesti maakonnad,» loetles ta.

«Tervisevaldkond ja Tallinna linn on teinud aastaid tööd selle projekti nimel. Saime eelmisel aastal pingeliste läbirääkimiste tulemusena kinnituse projekti rahastamisele Euroopa Liidu taaskäivitamisrahastust. Tallinna linn on kehtestanud vajaliku detailplaneeringu, alustanud hoone projekteerimisega ning asutas hiljuti haigla rajamiseks ka uue Tallinna Haigla Arenduse sihtasutuse. Mitukümmend inimest töötab selle nimel, et uus meditsiinilinnak saaks rajatud. Reformierakonna üheparteivalitsusel puudub mandaat mitme eelmise valitsuse toetatud suurprojekti mahakandmiseks,» rääkis Kiik.

Tallinna haigla Lasnamäe meditsiinilinnaku eeldatav kogumaksumus koos kriisihaigla võimekuse ja kahe maa-aluse korrusega on 2022. aprilli seisuga ligi 585 miljonit eurot.

Eesti taaste- ja vastupidavuskavast on planeeritud katta 280 miljonit eurot, Tallinna linn panustab projekti vähemalt 140 miljonit eurot ning sama palju peaks haigla rajamisse investeerima riik, kuna tervishoiuteenuste korraldamine on vastavalt seadusele riigi kohustus.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles