Haigekassa kinnitas kahe kuuga neli vaktsiinikahju juhtumit

BNS
Copy
Vaktsineerimine.

 
Vaktsineerimine.  Foto: Shutterstock

Alates maist on Covid-19 viiruse vastase vaktsineerimise tõttu raske tervisekahju saanutel võimalus taotleda haigekassast hüvitist – kahe kuu jooksul on haigekassa saanud 872 taotlust, millest nelja puhul on praeguseks tuvastatud põhjuslik seos tekkinud tervisekahju ja vaktsineerimise vahel.

Taotluse menetlus võib kesta kuni 150 päeva, mistõttu kõigi tänaseks esitatud taotluste lõplikku tulemust veel öelda ei saa.

Haigekassa finantsosakonna juhi Riho Peegi sõnul on nelja taotluse puhul tehtud juba ka väljamaksed. «Oleme vaktsiinikindlustuse fondist väljamakseid teinud 8000 euro eest ning väljamakse suurus on kõigi puhul olnud 2000 eurot,» lisas Peek.

Vaktsiinikindlustuse fondi projektijuht Reili Kaber rääkis, et hüvitisest maksmise keeldumise otsus on seni tehtud 175 taotluse puhul. «Peamiselt pöörduvad inimesed haigekassasse tervisehädadega, mis on seotud hingamisraskuste, kiirenenud pulsi või liikumise- ja liigesevaludega. Kaebuste hulka kuuluvad ka infarkt, peapööritus ja tasakaaluhäired. On ka nahalööbeid, sügelust ja jalgade paistetusi, trombe,» lisas Kaber.

Vaktsiinikahju hüvitis on ühekordne väljamakstav tulumaksuvaba hüvitis inimesele, kellel on Covid-19 vastase vaktsineerimise tagajärjel tekkinud raske tervisekahjustus. Kahjustus peab olema kestnud vähemalt neli kuud või lõppenud inimese surmaga, ning tervisehäire peab olema arstil dokumenteeritud. Tervisekahju seost vaktsiiniga hindab ravimiamet.

Haigekassa soovitab enne hüvitise taotlemist veenduda, et taotluse esitamine on asjakohane.

Infot vaktsiinikindlustuse ja kriteeriumite kohta saab haigekassa veebilehelt.

Suurem osa taotlustest on jõudnud haigekassani patsiendiportaali vahendusel, kuid mõned avaldused ei ole täidetud nõuetekohaselt. Haigekassa soovitab nii patsiendiportaali, e-maili kui ka kirja teel taotluse esitajatel jälgida, et kõik vajalikud andmeväljad saaksid täidetud, küsimused vastatud ja nõutud dokumendid lisatud. Taotluse oluline punkt on nii haigekassale kui ka ravimiametile nõusoleku andmine taotleja terviseandmete nägemiseks. Ilma selleta on taotluse menetlus keerulisem ning inimene peab esitama kõik vajalikud terviseandmed koos taotlusega ise.

2022. aastal hüvitatakse tagasiulatuvalt Covid-19 vaktsiinide põhjustatud kahjujuhtumid, mis ilmnesid alates 2020. aasta detsembrist. Alates 2023. aastast laieneb vaktsiinikindlustus ka muudele vaktsiinidele, sealhulgas immuniseerimiskava vaktsiinid, gripi-, puukentsefaliidi ja niinimetatud reisivaktsiinid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles