Transpordiamet otsib Tallinna ja Tartu ühise liikuvusteenuse arendajat

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Linnas ringi liikumiseks on saadaval ka eestlastele väga tuttavad transpordivahendid.
Linnas ringi liikumiseks on saadaval ka eestlastele väga tuttavad transpordivahendid. Foto: Madis Veltman

Tallinna transpordiamet kuulutas välja riigihanke, et leida lepingupartner, kes arendab välja ja juurutab mobiilsusteenuse ehk liikuvusteenuse platvormi, mis liidaks erinevad Tallinnas ja Tartus pakutavad transporditeenused ühtseks paketiks.

Teenus hõlmaks nii sõiduplaneerimist kui kogu sõidu eest korraga maksmise võimalust, vahendas Pealinn. Platvormile on kavas koondada ühistranspordi võimalused, mikromobiilsus, taksod ning isejuhtivad sõidukid, selgub hanketeatest.

Platvorm oleks avatud kõigile teenuspakkujatele ning võimaldaks tellida transpordi soovitud marsruudil kliendile sobival ajal läbi ühe mobiilirakenduse, kombineerides erinevaid transpordivõimalusi.

Teeenuse arendamise ajendiks on Tallinna kasvava elanikkonnaga kaasnev autode arvu ja autosõitude osakaalu kasv reisimises. 2021. aastal liikus linna transpordiameti andmeil töö ja kodu vahet autoga 48 protsenti Tallinnas töötajatest, 2000. aastal oli see osakaal aga tunduvalt väiksem, 34 protsenti. Ühissõidukiga sõitjate osakaal on samal ajal langenud 50 protsendilt 27 protsendile.

Ülemiste ühisterminali 2018. aasta funktsioonide analüüsi prognooside järgi tõuseb Tallinna elanike autosõitude arv 2040. aastaks veel 10,3 protsenti. Samas sõlmis linn 2019. aastal majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga koostööleppe, mille eesmärgiks on, et 2025. aastaks toimuks 50 protsenti Tallinna regiooni reisidest ühistranspordiga, jalgsi või rattaga ja 2035. aastaks vähemalt 70 protsenti.

Hange toimub võistleva dialoogina, kuna amet soovib innovaatilist lahendust, mille tehnilisi lahendusi ja lepingu tingimusi ei ole võimalik ilma turuosalistega läbirääkimisi pidamata piisava täpsusega kindlaks määrata.

Taotlusi hankes osalemiseks saab esitada 25. augustini. Hanke eeldatav maksumus on 250 000 eurot ja hankeleping on kavas sõlmida tuleva aasta augusti lõpuni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles