Edward Laane: otse EMOsse pöördumist ei tohiks ära võtta (1)

Ülle Harju
, ajakirjanik
Copy
Kuressaare haigla ravijuht Edward Laane ei hoidnud haiglavõrgu arengukava kritiseerimisel värve kokku.
Kuressaare haigla ravijuht Edward Laane ei hoidnud haiglavõrgu arengukava kritiseerimisel värve kokku. Foto: Kermo Benrot

Värskes haiglavõrgu arengukavas seisab plaan keelata inimestel otse EMOsse minna ja muuta viis Eesti haiglat nn kogukonnahaiglateks ehk sisuliselt meditsiiniteenusega hooldekodudeks, mida peaksid «pidama» perearstid. Kuressaare haigla ravijuht ja juhatuse liige, hematoloog doktor Edward Laane laitis need plaanid maha.

Haiglavõrgu arengukava 2040 pealkirjas seisab «patsiendikeskne ja integreeritud», mis lahtiseletatult tähendaks suure osa haiglaarstide tööst perearstidele ja kiirabile suunamist. Kuna arengukava koostajate hinnangul pöörduvad inimesed pooltel juhtudel EMOsse põhjendamatult, tuleks inimestelt võtta õigus otse EMOsse pöörduda.

«Meie inimene ei ole teistsugune kui on Gotlandil ega kuritarvita EMO süsteemi!» põrutas seepeale Laane, kes koos teiste Kuressaare haigla juhtidega külastas hiljuti Gotlandi saarel asuvat Visby haiglat. Oma veendumuse tõestuseks tõi Laane välja arvud: samasuguse suurusega saartel oli EMOsse pöördumisi tuhande elaniku kohta sama palju.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles