FOTOD Järgmisel nädalal väisab Eestit kümme kruiisilaeva

BNS
Copy
Kruiisilaevad saabumas hommikul Tallinna Vanasadama kruiisiterminali. MSC Poesia ja Norwegian Getaway
Kruiisilaevad saabumas hommikul Tallinna Vanasadama kruiisiterminali. MSC Poesia ja Norwegian Getaway Foto: Mihkel Maripuu

Eeloleval nädalal on Tallinna Vanasadamasse oodata kümmet kruiisilaeva.

Ainuüksi teisipäeval saabub neli laeva. Esiteks jõuab Vanasadama kai äärde Bahama lipu all seilav Norwegian Dawn, mille ristiema on Kim Cattrall, kes mängis teleseriaalis «Sex and the City» Samantha Jonesi.

Norwegian Dawn
Norwegian Dawn Foto: GARY CAMERON/REUTERS/Scanpix Baltics

Norwegian Dawn on 294 meetrit pikk ja mahutab lisaks 2340 reisijale ka 1032 meeskonnaliiget. 450 miljoni dollari eest ehitatud laeval on 15 tekki. Laeva imposantsed mõõtmed kutsusidki eelmise aasta detsembris Floridas asuvas Key Westis esile protestid. Nimelt on kohalikud elanikud hiigellaevade sildumise vastu, sest need on sealse sadama ja madala kanali jaoks lihtsalt liiga suured ning keerutavad põhjast üles muda, mis mitte ainult et halvendab veekvaliteeti, vaid mõjub ka korallidele laastavalt. Liiatigi ei soovi kohalikud linnas korraga näha rohkem kui 1500 kruiisituristi. Eestisse saabub Norwegian Dawn Gotlandilt ja suundub edasi Klaipėdasse.

Teisipäeval jõuab Vanasadamasse ka Panama lipu all seilav 333 meetri pikkune alus Preziosa, mis viibib nädalasel ringreisil alguse ja lõpuga Kielis. Tallinn on reisi esimene peatuspaik. Kolmapäeva õhtul võtab alus kursi Helsingile. 550 miljonit dollarise ehitusmaksumusega Preziosa on 66 meetrit kõrge ning selle 18 tekist 13 on reisijate käsutuses.

Foto: FRANK PERRY / AFP/Scanpix Baltics

Kolmanda laevana on teisipäeval graafikus Vasco da Gama. 219-meetrine Madeira lipu all seilav alus saabub Kotkast ja võtab õhtul kursi Turule. Enda nime sai laev Portugali maadeavastajalt Vasco da Gamalt, kes jõudis esimese eurooplasena meritsi Indiasse.

Neljandaks laevaks on Marshalli saarte lipu all seilav Marina, mis läbis kahe aasta eest põhjaliku värskenduskuuri. 500 miljoni dollarise ehitusmaksumusega alus on 251 meetrit pikk ja võtab pardale kuni 1447 reisijat.

Kolmapäevast neljapäevani seisab Vanasadama kai ääres 100 meetrit pikk Clio. Laev kandis algselt nime Tere Moana, mis tähendab tahiiti keeles ookeanirändurit.

Reedel külastab Tallinna kruiisilaev Voyager Of The Seas. Bahama lipu all seilav alus on 311 meetrit pikk ja maksab 650 miljonit dollarit. Laeva ristiema on kunagine Ida-Saksa iluuisukuninganna Katarina Witt. Eestisse saabub Voyager Of The Seas Riiast ja võtab õhtul kursi Helsingile.

Reedel saabub Riiast ka Malta lipu all seilav MS Europa, mis on 198 meetrit pikk ning võtab pardale 408 reisijat ja 285 meeskonnaliiget. Ka see alus siirdub õhtul Helsingisse.

Laupäeval on Vanasadamasse oodata Costa Fascinosat. Itaalia lipu all seilav 289-meetrine laev saabub Stockholmist ja siirdub Helsingisse. Uuesti väisab Costa Fascinosa Eestit augusti lõpus. Laeva ehitamine läks maksma 510 miljonit eurot, selle nimi aga valiti omal ajal välja 16 000 sõnapaari seast. Sõelale jäänud 25 varianti pandi välja kodulehele ja hääletamises osales 42 000 inimest. Tippu jõudsid sõnad 'favolosa' ja 'fascinosa'. Aastal 2015 juhtus Tunises ka traagiline intsident, kus Costa Fascinosalt pärit turistid jäid Bardo muuseumi juures terroristide kuulirahe alla. Viis Costa Fascinosaga reisinut hukkus ja kaheksa sai haavata.

Pühapäeval külastab Tallinna Mein Schiff 6. Kielist alanud kümnepäevasel ringreisil olev alus saabub Riiast ning võtab õhtul kursi Helsingile. Laev on 295 meetrit pikk ja selle ehitusmaksumus oli 500 miljonit eurot.

Samuti väisab pühapäeval pealinna 90 meetri pikkune lõbusõidulaev Hebridean Sky, mis on varem külastanud ka Pärnut – näiteks 2019. aastal koguni kolmel korral, tuues siia inimesi peamiselt Austraaliast ja Uus-Meremaalt.

Ristluslaev Hebridean Sky peatus Pärnus ühe päeva.
Ristluslaev Hebridean Sky peatus Pärnus ühe päeva. Foto: Jüri Looring

Bahama lipu all sõitev alus võtab pardale vaid 120 reisijat ja 72 meeskonnaliiget. Hebridean Sky seilas 2013. aastal nii Arktika kui ka Antarktika polaarlaiustel. Laeva tekid ongi nimetatud kuulsate maadeavastajate Amundseni, Byrdi, Mawsoni, Scotti ja Shackletoni järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles