HIV-positiivsed soovivad kondoomide hinda langetada

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi kondoomide omahind on madal, on nad poes kallid.
Kuigi kondoomide omahind on madal, on nad poes kallid. Foto: SCANPIX

Kuna Eestis on kondoomide hind liiga kõrge, siis soovitab MTÜ Eesti HIV-positiivsete Võrgustik riigil alandada kondoomide käibemaksu või panna haigekassale kohustus neid osaliselt hüvitada.

«Meie leiame et kondoomi hind on Eestis ääretult kõrge võrreldes naaberriikidega, kus elukallidus on kõrgem, kuid kondoomid on odavamad,» selgitas MTÜ Eesti HIV-positiivsete Võrgustiku esindaja Rain Lindemann.

«Me näeme ka oma klientide hulgas, et ega neid kondoome väga innukalt ei pruugita ja poest ei osteta,» lisas ta. Lindemanni sõnul ei ole nende ettepanekud ajendatud ainult HIV-positiivsete inimeste muredest. «Me mõtleme kõikide peale, mitte ainult HIV-positiivsete peale, sest kes ei ole täna HIV-positiivsed, võivad seda olla homme,» sõnas Lindemann.

Seetõttu pöörduski MTÜ riigikogu sotsiaalkomisjoni poole ettepanekuga alandada kondoomidele kehtivat käibemaksu viie protsendini, kehtestada kondoomide juurdehindlusele piirmäär ja lasta haigekassal osaliselt hüvitada kondoomide soetamisega seotud kulud.

Küsimusele, milline neist kolmest ettepanekust tundub esitajale endale kõige realistlikum, vastas Lindemann, et kuna tema need ettepanekud koostas, siis on need tema hinnangul kõik realistlikud. «Kõik sõltub valikutest, ma ei kirjutanud sinna ühtegi utoopilist võimalust,» kinnitas ta.

Lindemanni arvates peaks riik kindlasti vähendama kondoomide käibemaksu. «See oleks oluline viis, kuidas hind kukuks robinal. Kondoomide pealt ei peaks kooritama käibemaksu, sest ilmselgelt on selle taga rahva tervis,» kinnitas ta. Kuidas peaks välja nägema haigekassapoolne hüvitamine, Lindemann öelda ei osanud, kuid kindlasti välistas ta võimaluse, et see hakkaks toimuma läbi perearstide. «See oleks liiga bürokraatlik,» leidis ta.

Rahandusministeeriumist öeldi, et rasestumisvastased vahendid (sh kondoomid) on vastavalt sotsiaalministri määrusele juba täna maksustatud vähendatud käibemaksumääraga 9 protsenti. Tavamäär on 20 protsenti. «Maksulangetamine ei garanteeri ka seda, et hind ostja jaoks odavamaks läheb,» lisas ministeeriumi pressiesindaja.


Haigekassa pressiesindaja Evelin Koppeli sõnul rahastab haigekassa meditsiinilisel näidustusel osutatavaid tervishoiuteenuseid ning ravimeid. «Kondoomid on inimestele seksuaalsel teel levivate haiguste ennetamiseks ja soovimatu raseduse vältimiseks mõeldud tooted, mida müüakse jaekaubandusvõrgus. Sarnaselt käsimüügiravimitega on kondoomide rahastamine inimese enda kanda,» kinnitas Koppel. Haigekassa on seisukohal, et kondoomide hankimisega seotud kulud peaksidki jääma inimeste enda kanda.

«Meile teadaolevalt ei hüvita ravikindlustus ka kuskil mujal riigis kondoome, küll aga on riskipiirkondades programmide või välisabi kaudu neid jagatud tasuta,» lisas Koppel. Elanikkonnale ja riskirühmadele on Eestis tasuta kondoome jaganud Tervise Arengu Instituut riikliku HIV-ennetamise strateegia raames.

Riigikogu sotsiaalkomisjonist pole MTÜ seni vastust saanud. «Ilmselt neil on nii tihedad päevad, et ei ole jõudnud seda arutada,» arvas Lindemann. Küll helistas talle keskerakondlasest Jana Toom, kes ütles, et teema on väga oluline ja lubati see üles tõsta.

Yana Toomi sõnul püüdis ta selle kirja arutamist panna riigikogu sotsiaalkomisjoni päevakorda, aga kuna selle ettepaneku taga oli komisjonis vähemuses olev opositsioonierakond, siis see ebaõnnestus.

«Aga ma vaikselt tegelen sellega edasi. Me kogume infot ja ilmselt tuleme välja vastava eelnõuga,» rääkis Toom ja lisas, et plaanitav eelnõu ei puuduta siis mitte ainult preservatiive, vaid on laiemapõhjalisem. «See ei ole ainus tervisekaup, mis võiks olla odavam,» toonitas Toom.

Saadiku sõnul on probleem olemas. «Hinnad on tõesti…, ma vaatasin - suurtes ketipoodides üks pakk (kondoome – toim.) on viis eurot. No kuulge,» imestas saadik. Ta tunnistas, et kuigi teemaga tegeletakse, siis ei liigu see eriti kiiresti edasi ning tema soov on see eelnõuks vormistada mitte erakonna vaid sotsiaalkomisjoni nimel.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles