Zelenskõi toonitas veel kord Zaporižžja tuumajaama kaitsmise tähtsust

BNS
Copy
Vene sõdur Zaporižžja tuumajaama juures.
Vene sõdur Zaporižžja tuumajaama juures. Foto: Alexander Ermochenko/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi toonitas esmaspäevases videopöördumises veel kord Zaporižžja tuumajaama kaitsmise tähtsust, edastas ukrainlaste uudisteportaal Unian.

Zelenskõi märkis, et kui rahvusvaheline üldsus ei suuda Zaporižžja tuumajaama kaitsta, siis kaotab see Venemaa terroristidele.

Riigipea hinnangul ei lõpeta Venemaa väljapressimist tuumajaamas ja selle ümbruses. Tuumajaama territooriumi provokatiivne pommitamine jätkub. Eelkõige tulistavad okupandid jaama kattevarju alt lähedusesasuvaid linnu ja kogukondi ning otse jaama rajatistes peidavad Vene sõjaväelased oma laskemoona ja varustust.

Zelenskõi märkis, et sisuliselt on tuumajaam mineeritud.

«See kõik viitab selgelt sellele, et Venemaa lükkab tagasi Euroopa Liidu riikide ja veel 15 riigi nõudmised julgeoleku tagamiseks tuumajaamas. Kokku 42 riiki kutsusid Venemaad oma vägesid jaamast välja viima, kelle seas Türgi, Gruusia, Ühendkuningriik, Lõuna-Korea, Jaapan, Austraalia, Kanada, USA ja teised riigid,» ütles Zelenskõi.

«Kui terroririik ignoreerib täielikult rahvusvahelise üldsuse nõudmisi ja seda enam veel nii tundliku teema puhul, siis viitab see selgelt kohesele tegutsemisvajadusele. Iga Zaporižžja tuumajaama kiirgusjuhtum võib olla ohuks Euroopa Liidu riikidele, Türgile, Gruusiale ja veel kaugemate piirkondade riikidele. Kõik sõltub ainult tuule suunast ja tugevusest. Kui Venemaa tegevuse tõttu juhtub katastroof, siis võivad tagajärjed tabada ka neid, kes veel vaikivad,» hoiatas Zelenskõi.

«See küsimus on juba viidud kõrgeimale rahvusvahelisele tasandile, mille seas ÜRO ja IAEA. Loomulikult arutatakse ka Venemaa tuumaväljapressimist riikide vahel. G7 välisministrite vastav avaldus on olemas. Nad saavad selgelt aru, et Venemaa vastutab. Kuid aruteludest ja üleskutsetest on vaja liikuda uute karmide sanktsioonide kehtestamisele Venemaa vastu,» jätkas president.

Zelenskõi hinnangul tuleks sanktsioonid kehtestada eelkõige Venemaa riikliku tuumaenergiafirma Rosatomi ja kogu terroririigi tuumatööstuse suhtes.

«Kõik Vene väed peavad tehase territooriumilt ja naaberaladelt viivitamatult ilma igasuguste tingimusteta lahkuma. Maailm on aastaid võidelnud sõltumatu kontrolli eest kõigi tuumamaterjalide ja kiirgusohutusega seotud tegevuste üle. Kui nüüd jääb maailmas puudu jõudu ja sihikindlust kaitsta ühte tuumajaama, siis see tähendab, et maailm kaotab terroristidele, allub tuumaväljapressimisele ja see võib olla pretsedent, mida näevad teised sarnased terroristid. Veel on võimalus seda kaotust ära hoida,» seletas Zelenskõi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles