Zelenskõi: Ukraina hoiatas maailma liidreid Venemaa selle nädala plaanide eest

BNS
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Ukrainian Presidential Press Off/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles pühapäevaõhtuses pöördumises, et Ukraina hoiatas kõiki oma partnereid Venemaa selle nädala plaanide eest, edastas ukrainlaste uudistekanal Unian.

«Kõiki Ukraina partnereid teavitati sellest, milleks terroririik võib sel nädalal valmistuda. Rääkisin täna Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroniga kõigist ohtudest. Kõigest sellest on informeeritud ka Türgi presidenti Erdoğani ja ka ÜRO peasekretäri. Nemad ja teised maailma liidrid saavad kõigest aru. Nad saavad aru, mida okupandid teevad ja millega see ähvardab. Ja saavad aru, et Ukraina ei kavatse seda kannatada,» ütles president.

Zelenskõi toonitas ka, et Ukraina ei kavatse sallida oma rahva vabadust okupantide eest kaitsnud kangelaste mõnitamist.

«Isegi sõja ajal peavad olema reeglid. Ja rahvusvaheline üldsus peab sundima isegi terroririiki neid järgima. Meie kõik ukrainlased peame aga meeles pidama ühte asja: mida iganes nad ka korda ei saadaks, siis meie eesmärk on võit,» lisas president.

Zelenskõi hoiatas juba päev varem videopöördumises, et Venemaa võib järgmisel nädalal proovida teha midagi eriti julma. «Peame teadvustama, et sel nädalal võib Venemaa üritada teha midagi eriti vastikut ja midagi eriti julma. Selline juba meie vaenlane on. Kuid ka igal ülejäänud nädalal selle kuue kuu jooksul on Venemaa teinud sama asja – vastikut ja julma – kogu aeg,» vahendas portaal Unian presidendi sõnu.

Riigipea lisas, et üks vaenlase põhiülesandeid on ukrainlaste alandamine, «meie võimete, meie kangelaste devalveerimine, usu puudumise, hirmu ja konfliktide levitamine». «Seetõttu on oluline mitte kunagi, mitte hetkekski vaenulikule survele järele anda, mitte end üles keerata, nõrkust välja näidata,» rääkis president.

«Peame olema piisavalt tugevad, et seista vaenlase mis tahes provokatsioonile vastu niikaua kui vaja, et panna okupandid vastutama kõigi oma löökide ja terrori – Harkivi, Donbassi, Azovstali, Mõkolajivi, filtratsioonilaagrite, Butša, Irpeni, kõigi linnade eest,» rõhutas ta.

Zelenskõi sõnul peavad kõik ukrainlased olema piisavalt tugevad, et vastu pidada ja sammuda võiduni.

Ukrainlasi on varem hoiatatud Vene raketirünnakute suure ohu eest 23.–24.augustil, mil riigis tähistatakse lipu- ja iseseisvuspäeva.

Riiklik julgeoleku- ja kaitsenõukogu teatas ka, et Venemaa valmistab ette provokatsioone iseseisvuspäevaks ja ka otseselt Zelenskõi vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles