Välisminister Urmas Reinsalu: Eesti ei tunnusta eales Donetski ja Luhanski «vabariikide» ebaseaduslikke referendumeid (11)

Postimees
Copy
Foto: Kermo Benrot

«Eesti ei tunnusta eales Donetski ja Luhanski «vabariikide» ebaseaduslikke referendumeid okupeeritud aladel, seepärast on Eesti on algatanud Euroopa Liidu tasemel Donetski ja Luhanski «vabariikide» kuulutamise terroristlikeks organisatsioonideks,» kinnitas välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa). 

Reinsalu hinnangul mahitab Venemaa terrorit, mistõttu tuleb nii pea kui võimalik kehtestata uus sanktsioonidepakett. 

«Tänane päev tõi ootuspärase, ent taas nördimust tekitanud uudise Donetski, Luhanski ja Zaporižžja regioonist, kus Venemaa toetatud separatistid kuulutasid välja «referendumi», millega proovitakse legitimeerida liitumist Venemaaga,» selgitas välisminister. 

Ta lisas, et selliste võltsreferendumite korraldamine okupatsioonivõimude poolt on rahvusvahelise õiguse ning Ukraina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse räige rikkumine.

«Ettevalmistused Ukraina okupeeritud alade illegaalseks annekteerimiseks on selge märk, et Venemaa on valmis konflikti eskaleerima. Võimalusteks on näiteks massiline Ukraina kriitilise infrastruktuuri hävitamine, mida oleme näinud viimastel päevadel, mobilisatsiooni välja kuulutamine ja majanduse sõjaseisundisse viimine,» sõnas Reinsalu. 

Reinsalu toonitas, et Ukraina vajab senisest veelgi kiiremini suuremas mahus sõjalist abi, et ta saaks kaitsta ja vabastada oma territooriumi rahvusvaheliselt tunnustatud piirides. «Euroopa Liidu tasandil nõuame Venemaa vastu aga karmimaid sanktsioone ning rahvusvaheliselt sõjakuritegude eest vastutusele võtmist.»

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles