EESMÄRK TÄIDETUD ⟩ Enam kui kaks tuhat Ukraina kangelast saavad endale sooja talvevormi (73)

Aarne Seppel
, toimetaja
Copy
Johanna-Maria Lehtme ja Ilmar Raag näitavad Ukraina sõjaväevormi, mis tänu lahketele annetajatele jõuab enam kui kahe tuhande võitlejani.
Johanna-Maria Lehtme ja Ilmar Raag näitavad Ukraina sõjaväevormi, mis tänu lahketele annetajatele jõuab enam kui kahe tuhande võitlejani. Foto: Konstantin Sednev / Postimees
  • Annetuskampaaniaga paneme talveriidesse kaks tuhat Ukraina sõdurit.
  • Johanna-Maria Lehtme ja Ilmar Raagi kokku pandud vormikomplekt peab vastu raskele sõjapidamisele.
  • Kampaaniaga aidatakse Ukrainat kaks korda.

Eesmärk panna tuhat Ukraina võitlejat sooja talvevormi täitus ööpäevaga, vaid poolteist ööpäeva hiljem oli kogutud raha juba enam kui kahe tuhande vormi jaoks. MTÜ Slava Ukraini, IT-ettevõte Solutional ja Postimees otsustasid sellega kampaania lõpetada. Suur tänu kõigile annetajaile.

Slava Ukraini tegevjuht Johanna-Maria Lehtme andis Dnipros asuvasse tehasesse vormide tellimuse sisse, tehas suudab nädalas toota 200-250 vormi, mis tähendab, et kõigi vormide valmissaamine võtab aega umbes kaks kuud. Esimene tellimus peaks rindele jõudma oktoobri lõpus.

Slava Ukraini ja Postimees hoiavad suuremeelseid annetajaid ja meie lugejaid kursis vormide valmistamisega Dnipro tehases ja nende jõudmisega rindele.

Slava Ukraini tänuavaldus:

Hea annetaja! Tänu eestlaste suurele südamele kogusime vajaliku raha 2000 Ukraina kangelasele talvevormi ostmiseks. Annetuskampaania on nüüdseks lõppenud ning täna hommikul tellisime Dnipro tehasest 2000 kangelase talvevormid.

Hoiame teid arengutega jooksvalt kursis. Veelkord suurimad tänud kõigile annetajatele! Koos suutsime me enamat.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

Umbes 400 eurot maksvas komplektis on talvejope ja -püksid, fliis, sooja pesu komplekt, torumüts ja maskeerimisülikond.

1000 kangelast lumes

Vormikomplekti ligikaudne hind:

  • 400 eurot

Komplekti kuuluvad:

  • lumeülikond
  • voodriga jope
  • voodriga püksid
  • fliis
  • sooja pesu komplekt
  • torumüts

«Sõdur, kes võitleb külmaga, ei võitle samal ajal vaenlasega,» ütles Slava Ukraini tegevjuht Johanna-Maria Lehtme. «Peame olema valmis selleks, et sõda kestab veel kaua. Kujutage ette meest, kes peab kuude kaupa istuma kaevikus, taludes vihma, lörtsi, lund, ja temperatuur langeb miinus kahekümnele.»

Kampaaniaga toetatakse Ukrainat kahekordselt, sest nii talvejope kui ka -püksid tellitakse Ukrainas Dnipros asuvast tehasest, seega saavad annetuste eest inimesed tööd ja Venemaa okupatsiooniarmee vastu võitlevad mehed sooja.

Lehtme käis koos filmirežissöör Ilmar Raagiga Ukrainas parima hinna-kvaliteedi suhtega vormi ja tootjaid otsimas. «Meie vormid on natukene paremad kui need, mida Ukraina riik oma armeele annab,» ütles Raag. Kõik detailid ei ole veel viimseni lihvitud, nende parandamiseks konsulteerib Raag ka Eesti kaitseväe ekspertidega.

«Talvevorm peab vastama kahele justkui täiesti vastandlikule tegevusele. Ühest küljest on vaja, et sõdur saaks selles roomata ja joosta – vorm peab hingama, olema kerge. Ja teisest küljest on hetki, kus pead tundide kaupa ühe koha peal seisma, väljas on miinus kakskümmend kraadi, aga ikka peab soe olema. Kuidas seda kõike teha? Vastus on kihiline riietus ja riietuse moduleerimise võimalus,» rääkis missioonisõduri kogemusega Raag.

Eesti rahvas on imeline – soojad riided 2000 sõdurile

«Oleme väga uhked ja tänulikud eestlaste üle! Suur aitäh kõikidele annetajatele, tänu kellele saime ühe päevaga oma esimese eesmärgi täidetud – varustada 1000 Ukraina sõdurit sooja talvevarustusega.

Oleme saanud Ukraina tootjatelt kinnitust suurendada oma eesmärki 1000 vormikomplekti võrra. Meie järgmine eesmärk on varustada 2000 Ukraina sõdurit sooja talvevarustusega. Koos suudame veel enamat!»

Kampaaniaga hangitavatel vormidel on ülemine kiht lumeülikond. Järgmine ongi jope, mille välimine kiht peab vastu pidama vihmale ja tuulele. Jope küljes on soe vooder, mis kaitseb muidugi külma eest. Voodrit saab ära võtta.

«Kui sa oled pikal rännakul, siis tihtipeale võetakse see vooder ära, see pannakse seljakotti. Liigutakse võimalikult kergelt ja kui jõutakse kuhugi paiknemisalale või tehakse pikem paus, siis võetaks see vooder, pannakse alla ja ongi jälle soe,» ütles Raag. «Riietus peab vastu pidama raskele sõjapidamisele.»

Järgmine kiht on ka veel soojapidamiskiht, see on fliis. Sellega võib sõdur olla oma muldonnis või kuskil varjendis keldris. Sooja kihi all on viimane, kolmas kiht, mis on siis soe pesu, mille peamine ülesanne on võtta niiskus inimese kehalt ja viia see väljapoole.

Slava Ukraini: 1000 kangelast lumes.
Slava Ukraini: 1000 kangelast lumes. Foto: Konstantin Sednev

«Üks kõige halvemaid asju on see, kui oled kõvasti higistanud ja jääd ühte kohta seisma ja see vesi, see higi hakkab su keha pinnal vaikselt jäätuma ja sealt edasi on juba väga raske külmatunne,» rääkis Raag.

Lisaks on veel eemaldatava voodriga sõjaväepüksid. «Selliselt kombineerides oleme valinud vormi, mis on just sobiv eesliini võitlejatele, kes peavad Ukraina lõpuks vabastama. Ma loodan, et see läheb neil korda,» ütles Raag.

«Meie sõprusüksused on jaotunud üle terve rindejoone, kuid esimestena saavad vormi kätte need mehed, kes võitlevad suunal Mõkolajiv-Herson, Donetsk ja Bahmut,» rääkis Lehtme. Samas muutuvad üksuste positsioonid pidevalt, neid võidakse jooksvalt ümber suunata.

Kommentaarid (73)
Copy
Tagasi üles