Tallinna Lastekodu Mustamäe üksus avas uuenenud maja

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Uuenenud Tallinna Lastekodu Mustamäe üksus.
Uuenenud Tallinna Lastekodu Mustamäe üksus. Foto: Albert Truuväärt, Tallinna Linnameedia

Tallinna Lastekodu Mustamäe maja, mis pakub ööpäevaringset asendushooldus- ja hoiukoduteenust erivajadusega lastele, avati täna uues kuues. Vastvalminud hoones paranevad oluliselt laste elu- ja arengutingimused.

Abilinnapea Betina Beškina selgitas, et Tallinna Lastekodu Mustamäe maja on koduks raske ja sügava puudega lastele, praegu elab seal 21 last. «Tegemist on lastega, kes vajavad erilist tähelepanu ja hoolitsust ning selleks ka vastavaid tingimusi. Uutes pereruumides on loodud tavapärasele kodule võimalikult sarnane elukeskkond, kus lastega tegeleb pühendunud ja professionaalne personal,» ütles Beškina.

«Uuenenud on ka teraapiakeskus, kus laste arengut hakkavad toetama tegevus- ja loovterapeudid, logopeedid, eripedagoogid ja teised spetsialistid. Samuti avati sel suvel Mustamäe majas ainulaadne teraapiaaed, mis pakub erivajadustega lastele võimalusi tegutseda neile sobivates tingimustes ja tunnetada ümbritsevat keskkonda kõigi meeltega.»

Tuba uuenenud majas.
Tuba uuenenud majas. Foto: Albert Truuväärt, Tallinna Linnameedia

Lastekodu asub endise lasteaia tüüphoones, mis võeti kasutusele 1968. aastal. Vana maja ruumid olid nüüdseks amortiseerunud ega vastanud tänapäevasele põhimõttele kodu sarnasest teenuskeskkonnast. Samuti oli vajalik täiendada ligipääsetavuse tingimusi, et keskkond oleks liikumispuudega inimeste jaoks paremini kohandatud.

Tallinna Lastekodu juhataja Meelis Kuke sõnul on lastekodu perel valminud maja üle väga hea meel. «Vanad ruumid ei vastanud arusaamale sellest, millised võiksid olla erivajadustega lastele mõeldud pereruumid. Nüüd on meil oluliselt paremad võimalused laste arengu toetamiseks,» rääkis Kukk ja lisas, et Mustamäe majast saab edaspidi ka kompetentsikeskus abivajavatele ja puudega lastele.

«Kui varem renditi teraapiakeskuse ruume välja, siis nüüd pakub teenust lastekodu ise, keskendudes traumakogemusega laste toetamisele ja pakkudes nii sotsiaalaset rehabilitatsiooniteenust kui ka üksikteenuseid. Eelkõige aitab see meie enda hoolealused, kuid teraapiakeskus saab olema avatud ka teistele lastele ja noortele ning nende vanematele.»

Arvestatud on hoolealuste vajadustega

Rekonstrueerimistööde kahes etapis muudeti kogu hoone ruumiprogrammi ja tehti uus siseviimistlus, asendati kõik tehnosüsteemid, soojustati vundament ja tehti teisi vajalikke töid, lisaks rajati hoovialale õppe- ja teraapiaaed.

Renoveerimise käigus valmisid uued pereruumid, kus on neli laste magamistuba, avatud köögiga elutuba, vannituba ja duširuum ning eraldi tuba kasvatajale. Kõigis pereruumides on laealused tõstukid, mis kergendavad personali tööd hoolealuste tõstmisel. Pereruumide korpusesse paigaldati lift, mida selles majaosas varem ei olnud.

Uuenes ka teraapiakeskus, kus pakutakse peamiselt sotsiaalse rehabilitatsiooni teenust, sh tegevusterapeudi, loovterapeudi, psühholoogi, eripedagoogi, logopeedi, füsioterapeudi ja kogemusnõustaja teenust. Hoonesse loodi ka ruumid ööpäevaringsele erihoolekande teenusele ja hoiukodu raske ja sügava puudega lastele.

«Ehituse käigus muudeti hoone planeeringut, juurde tuli küllaga avarust ja valgust. Remontimata tubade asemel on nüüd uued, hubased ja ilusad pereruumid, mille rajamisel on arvestatud hoolealuste vajadustega,» selgitas abilinnapea Tanel Kiik.

Lastekodu Mustamäe maja rekonstrueerimistööd projekteeris ACTO Consult OÜ, projektiekspertiisi tegi Inseneribüroo Telora OÜ. Hoone ehitas Ehitus5Eco OÜ ning omanikujärelevalvet tegi Pikk Silm OÜ / Ösel Consulting OÜ. Hoone sisustas Kumersaag OÜ / AS Standard.

Kogu projekti maksumus on 2,92 miljonit eurot, ehitustöid on osaliselt toetatud siseriikliku regionaalarengu programmi maakondade arengustrateegiate elluviimise toetusmeetmest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles